«Βασική υποχρέωση η φροντίδα των αδύναμων και η ασφάλεια»

«Βασική υποχρέωση η φροντίδα των αδύναμων και η ασφάλεια»

Έναν διαφορετικό τρόπο επέλεξε ο πρωθυπουργός για τον εορτασμό της σημερινής 45ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου 15 μαθητές από Λύκεια της χώρας με τους οποίους συζήτησε... εφ'' όλης της ύλης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να φροντίζει τους αδύναμους, καθώς και για την ασφάλεια των πολιτών.

«Αυτό το οποίο πρέπει να θυμόμαστε και να θυμάμαι και εγώ κάθε μέρα που μπαίνω σε αυτό το γραφείο είναι ότι είμαι προσωρινός ένοικος» δήλωσε προς τους μαθητές προσθέτοντας πως «είμαι εδώ, σε αυτό το γραφείο, να υπηρετώ τον ελληνικό λαό για όσο καιρό το επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες. Και αυτή είναι και η ομορφιά της Δημοκρατίας».

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε μαζί με τους μαθητές μια σύντομη αναδρομή στους σταθμούς της ελληνικής Δημοκρατίας από την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου και στη συνέχεια συζήτησε μαζί τους στην αίθουσα όπου θα συνεδριάζει στο εξής το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν πάντα δύο πράγματα υπόψη τους «τη συναίσθηση της προσωρινότητας αλλά ταυτόχρονα και της σημασίας του χρόνου» διευκρινίζοντας πως ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι «πρέπει κάθε μέρα που περνάει να την αξιοποιούμε για να μπορούμε να υλοποιούμε το σχέδιό μας, να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας».

Οι μαθητές, δύο εκ των οποίων φοιτούν σε ειδικά Λύκεια, συζήτησαν με τον κ. Μητσοτάκη για την ελευθερία του λόγου, τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα όπως η γραφειοκρατία και το brain drain. Ενδιαφέρον μάλιστα έδειξαν για θέματα της επικαιρότητας αλλά και για το ζήτημα της εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο ένας εκ των μαθητών που φοιτά σε ειδικό Λύκειο ρώτησε πώς και αν θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία ειδικής αγωγής με το πρωθυπουργό να δηλώνει ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας κρίνεται από το αν μπορεί τελικά να μεριμνά για αυτούς που έχουν μεγαλύτερες ή διαφορετικές ανάγκες», προσθέτοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα υλοποιήσει άμεσα μια πρωτοβουλία της προηγούμενη κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή.

Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της εθνικής τραγωδίας από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι επεσήμανε ότι «το κράτος πρέπει πάντα να φροντίζει τους πιο αδύναμους και να έχει ως βασική και μη διαπραγματεύσιμη υποχρέωση την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών».