Β. Θάνου: Κανείς δεν μπορεί να με διώξει, μόνο αν παραιτηθώ εγώ!

Β. Θάνου: Κανείς δεν μπορεί να με διώξει, μόνο αν παραιτηθώ εγώ!

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Λίγη ώρα μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωσε πως δεν μπορεί κανείς να την απομακρύνει από την νέα της θέση. 

Την ερώτηση αρχικά είχε θέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά η ίδια προτίμησε να μην δώσει αφορμές όσο ήταν στην επιτροπή. Ωστόσο, λίγο αργότερα και μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες άλλαξε το αφήγημά της. «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ, γι' αυτό και έδωσα με αυτό τον τρόπο την συγκεκριμένη απάντηση στον κ. Βενιζέλο», είπε. Σε άλλη ερώτηση σχετικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, τόνισε ότι θα τις δει και μάλιστα ίσως να τις έχει ολοκληρώσει πριν τις εκλογές. «Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα», απάντησε σε έτερη ερώτηση.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί ένταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς η κυβέρνηση έδειξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ανεξάρτητες Αρχές, με τον Γιάννη Δραγασάκη να επιχειρεί εκ των προτέρων να ελέγξει τις υποθέσεις που θα ερευνήσει.

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκάλεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν χέρι- χέρι με την Χρυσή Αυγή την υποψηφιότητα της πρώην προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού!

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ήταν σε εμφανώς δύσκολη θέση, επιχείρησε να σηκώσει τους τόνους.  «Παρακαλώ τη νέα πρόεδρο της επιτροπής να ερευνήσει περιπτώσεις που κατά την άποψή της προκαλούν ερωτηματικά με βάση δημοσιεύματα, καταγγελίες ή πληροφορίες», συνέστησε στην κυρία Θάνου ο Γ. Δραγασάκης, με τον Μ. Βορίδη να αναρωτιέται αν την καθοδηγεί.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία της Β. Θάνου, υπενθυμίζοντας ότι έχει διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός. «Ήταν αμισθί προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού και τώρα πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού υποθέτω με αποδοχές», αναρωτήθηκε ο Ε. Βενιζέλος και παρουσίασε μια διαφορετική διάσταση της υπόθεσης. «Κάποιοι εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν τη βύθιση και τοποθετούνται σε θέσεις μακράς θητείας… Θα θέσετε την παραίτησή σας και στην επόμενη κυβέρνηση;», είπε ενώ αναρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί τι θέση με δεδομένη τη έντονη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας η κυρία Θάνου υποστήριξε ότι καμία θέση δεν υποβαθμίζει τις προηγούμενες θέσεις της. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ανέλαβε το πόστο της αμισθί για να μην σκεφτεί κανείς ότι εκμεταλλεύεται κάτι. «Αποδέχτηκα εκείνη την θέση να συνεισφέρω ένα λιθαράκι να  βγει η χώρα από  κρίση», είπε σχετικά με τις νομικές παροχές που έδινε στον πρωθυπουργό, ενώ σχετικά με τον νέο διορισμό της εξήγησε ότι θεωρεί πως η προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πιο σημαντική από τις νομικές συμβουλές προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Αντί κ. Βενιζέλο να ζητάτε τώρα δήλωση, τι θα κάνω αν η αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση, εάν αναλάβω θα έλεγα  να περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ και ευχαρίστως σε λίγους μήνες να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση οργανισμού», προσέθεσε η Β. Θάνου.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε τον διορισμό της ως απαράδεκτη και προκλητική και υπενθύμισε ότι είχε μια σαφώς σαφώς πολιτική θέση ως προϊσταμένη του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού». Αποκάλυψε, δε, ότι από το βιογραφικό της κυρίας Θάνου αποκρύφτηκε η σημερινή της θέση δίπλα στον πρωθυπουργό και αναρωτήθηκε γιατί συνέβη κάτι τέτοιο. «Ούτε λογικά δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος  κάποιου πολιτικού είναι επίσης πολιτικό πρόσωπο, ποτέ επιπλέον δεν ήμουν κομματικό στέλεχος ή μέλος», απάντησε η Β. Θάνου.Ο ίδιος, άλλωστε, επανέφερε παλαιότερη επιστολή της προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία έλεγε: «Οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις. Τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις όπως π.χ του Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής». «Τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει;», αναρωτήθηκε.

Η ίδια, άλλωστε, κρύφτηκε πίσω από το αφήγημα ούτε ουδέποτε ελεγχθεί κάτι σχετικά με την μεροληψία της, ενώ όταν ακούστηκε η υπόθεση Novartis απλώς είπε ότι εξέφρασε νομική άποψη…

Να σημειωθεί ότι «όχι» είπε και ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης μιλώντας για πολιτική υπέρβαση των κλασικών ορίων ευθύνης. Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης ουσιαστικά απέδειξε πλέον ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού είναι πλήρως ελεγχόμενη αφού αντιπρόεδρος της είναι η Άννα Νάκου, πρώην νομική σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

Για την ιστορία, τέλος, υπερψήφισε και η Ένωση Κεντρώων, με «όχημα» το βιογραφικό της κυρίας Θάνου.

Διαβάστε ακόμα:

- Μαρία Σπυράκη: Η Βασιλική Θάνου δεν είναι ανεξάρτητη