Β. Μεϊμαράκης: Αν δεν με θέλουν θα πάω σπίτι μου

Β. Μεϊμαράκης: Αν δεν με θέλουν θα πάω σπίτι μου

«Θα κάνω αυτό που έκανα τόσα χρόνια, από το 1974. Θα είμαι παρών, θα λέω την άποψή μου και θα συμβάλλω ως ένας σταθεροποιητικός πόλος ώστε να μπορεί να έχει μία θετική πορεία η ΝΔ. Δεν πρόκειται ούτε να υπομονεύσω, ούτε να κάνω νοσηρή εσωκομματική παρουσία και να κερδίσω πέντε λεπτά δημοσιότητας. Δεν τα πιστεύω αυτά, δεν τα έκανα ποτέ μου και δεν θα τα κάνω και τώρα. Όταν και όποτε με χρειαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είμαι στο πλευρό του, να τον βοηθήσω και θέλω να γνωρίζει και ο ίδιος και όλοι οι νεοδημοκράτες ότι δεν έχουμε τα περιθώρια και την πολυτέλεια να μην πάμε παρέα σε μία κοινή κατεύθυνση που θα έχουμε συμφωνήσει», τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις εσωκομματικές εκλογές, το βράδυ της Δευτέρας, στο Star.

«Θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα, αλλά και αν δεν με θέλουν θα πάω σπίτι μου», επεσήμανε ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΝΔ, ερωτηθείς εάν η ήττα στις εσωκομματικές εκλογές σημαίνει τέλος και για τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν ενδιαφέρεται για συγκεκριμένο διακριτό ρόλο μέσα στη ΝΔ, καθώς ο διακριτός ρόλος υπήρχε πάντα στις προτάσεις του. «Από δω και πέρα θα έχω το ρόλο του βουλευτή, αυτό που έκανα πάντοτε ως ένας πόλος σταθερότητας και σύνθεσης μέσα στη ΝΔ».

Διευκρίνισε πως η σύνθεση είναι εκείνη που έχει την πολιτική ουσία και διασφαλίζει την ενότητα και για το λόγο αυτό ο προεδρεύων πρέπει να έχει την ικανότητα σύνθεσης. Σημείωσε μάλιστα πως δεν του πολυαρέσει το «όλοι μαζί» όταν ο πρόεδρος εννοεί «όλοι μαζί μου, με την προεδρική άποψη», καθώς θεωρεί ότι πρέπει να συγκαλούνται τα όργανα, να συζητούνται τα ζητήματα, να λαμβάνεται απόφαση και μετά όλοι να στοιχιζόμαστε. «Θα βοηθήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη με όλες τις δυνάμεις μου για να μπορούμε να συνθέτουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε εξάλλου ότι θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη πρόσκληση του νέου Προέδρου της ΝΔ για κατ' ιδίαν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας πάντως ότι «δεν έχω κάτι να τον συμβουλεύσω ή να του ζητήσω ή να κάνουμε κάποια συναλλαγή». Σημειώνεται ότι συνομιλώντας με δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη Δευτέρα το απόγευμα ότι έχει πρόθεση να συναντηθεί σύντομα με τον κ. Μεϊμαράκη.

«Στενοχώρια για την συμπεριφορά συνυποψήφιων»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν αισθάνθηκε «ιδιαίτερη πικρία» για το αποτέλεσμα γιατί ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένος, αλλά αισθάνθηκε «μία στενοχώρια για τη συμπεριφορά κάποιων και ιδιαίτερα συνυποψήφιων σε αυτό το χρονικό διάστημα». Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στις επικρίσεις σε βάρος του μετά την αναβολή των εκλογών της 22ης Νοεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι «ένα τεχνικό ζήτημα το εκμεταλλεύθηκαν πολιτικά οι συνυποψήφιοί του».

Εκτίμησε μάλιστα ότι «το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό εάν είχαν γίνει εκλογές στις 22 Νοεμβρίου», ενώ δεν συμμερίστηκε την άποψη πως ήταν λάθος η παραίτησή του εν συνεχεία από την ηγεσία του κόμματος σημειώνοντας πως «δεν γινόταν να αποκλιμακώσουμε την ένταση χωρίς τη δική μου παραίτηση».

Άφησε πάντως και σε αρκετά ακόμα σημεία της συνέντευξης αιχμές για συνυποψήφιους λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» το πως ερμηνεύθηκαν από κάποιους νεοδημοκράτες και αναπαράχθηκαν από τα επιτελεία συνυποψήφιων τα περί προτίμησης ΣΥΡΙΖΑ στη δική του υποψηφιότητα.

«Σκέφτηκα να αποχωρήσω»

Αποκάλυψε εξάλλου ότι είχε σκεφτεί να αποχωρήσει από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας μετά την αναβολή των εκλογών της 22ης Νοεμβρίου και αφού λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου είχε συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός που συνδεόταν με την απώλεια αργότερα της αδελφής του. «Και μετά τις 20 Δεκεμβρίου σκέφτηκα και προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ο δεύτερος γύρος τον βρήκε χωρίς πολλά ψυχολογικά αποθέματα και δεν κινήθηκε όσο θα έπρεπε.

«Ίσως έπρεπε να είχα αποχωρήσει, αλλά δεν νομίζω ότι θα καταλάβαιναν ποτέ οι πολίτες γιατί αποχώρησα», συμπλήρωσε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ανιστόρητοι»

Ερωτηθείς τέλος για τις εκτιμήσεις ότι με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα ίσως τελειώνει ο «καραμανλισμός», υπογράμμισε «άλλο ο καραμανλισμός, άλλο ο Καραμανλής» και πρόσθεσε ότι «ο καραμανλισμός σε επίπεδο αρχών και αξιών δεν μπορεί να πει κανείς ότι τελείωσε». Σε ότι αφορά στον Κώστα Καραμανλή σημείωσε ότι κάνουν λάθος και δεν πρέπει να βάζουν την τεχνητή αυτή διαχωριστική γραμμή, ενώ διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «όταν έχασε ο Κωστής Στεφανόπουλος από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπαμε ότι τελείωσε ο καραμανλισμός…;» «Όσοι λένε κάτι τέτοια είναι ανιστόρητοι και άσχετοι με την προσέγγιση των εσωτερικών μας ζητημάτων και πραγμάτων», κατέληξε.

Απόστολος Χονδρόπουλος