Β. Κικίλιας: Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας

Β. Κικίλιας: Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας

Πυρά κατά του υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγορεί ότι δεσμεύει τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού “κόφτη”, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Ο κ. Τσακαλώτος αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δις ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού “κόφτη”. Δεσμεύει έτσι τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας με βαριές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες  για πολλά πολλά χρόνια» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε:

«Ο “κόφτης” των κ. Τσίπρα - Τσακαλώτου, δεν είναι προληπτικός και αόριστος όπως δήλωναν.

Είναι συγκεκριμένος, 3,5 δις ευρώ μέτρα κάθε χρόνο.

Είναι στοχευμένος, δηλαδή αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις.

Είναι αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής.

Και, βέβαια, είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018.

Όλα αυτά, που ο κ. Τσακαλώτος προσπαθεί να κρύψει, συνοδεύονται από μια βαρύτατη υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού και μια δραματική αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών από την πρώτη κιόλας μέρα του νέου έτους.  

Αυτό είναι το τίμημα της παραμονής τους, πάση θυσία στην εξουσία.

Υπάρχει εναλλακτική πολιτική. Την έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών, μείωση της φορολογίας και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων στη χώρα».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε πως η επέκταση του “κόφτη” δεν συνεπάγεται επέκταση του μνημονίου

Ερωτηθείς σχετικά με την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη», ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε:

«Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ'' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό "μονοπάτι" μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο». Και ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε κάτι που το αναφέρει συχνά: «Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική. 

Απάντηση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών στον Β. Κικίλια

«Συνιστάται στη ΝΔ να είναι πιο προσεκτική. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ουδέποτε δήλωσε ότι "αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη", όπως ψευδώς δηλώνει ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα, επίσης με τους ίδιους κύκλους, «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να μετονομάσει τη "Συμφωνία της αλήθειας" για να ανταποκρίνεται στις ανακοινώσεις που εκδίδει. "Συμφωνία του ψεύδους" ή "Συμφωνία διαστρέβλωσης" μπορεί να είναι κάποιοι τίτλοι».