Β. Κικίλιας: Βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις

Β. Κικίλιας: Βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις

Στην ανάγκη της πρόληψης και της έγκυρης ενημέρωσης αναφέρεται στο μήνυμα του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τονίζοντας ότι «μαζί βάζουμε τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε και ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων. 

 

Συγκεκρικριμένα ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Τιμούμε τους επιστήμονες που επιτελούν σπουδαίο έργο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από HIV και στηρίζουμε τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις, που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις. Μαζί κάνουμε τη διαφορά: Με πρόληψη και προστασία, έγκυρη ενημέρωση, έγκαιρη και ανώνυμη διάγνωση, παρακολούθηση και αγωγή».

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι είναι χρέος της κοινωνίας και της Πολιτείας να βρίσκεται στο πλευρό όσων πάσχουν και στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνει τα εξής:

1.Άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

2.Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Με τον τρόπο αυτό:

-διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους,

-απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων

-διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής

3.Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού. Έμφαση δίνουμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών με ειδικά προγράμματα στα σχολεία όλης της χώρας, αλλά και των γυναικών οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα.