Απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία του ΕΟΠΥΥ χιλιάδες καρκινοπαθείς

Απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία του ΕΟΠΥΥ χιλιάδες καρκινοπαθείς

Στους 2.000 ανέρχονται περίπου οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν κάθε μήνα τα φαρμακευτικά τους σκευάσματα από ιδιωτικές κλινικές της Αττικής.

Το σύστημα έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα και αναμένεται να δώσει ανακούφιση σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, οι οποίοι μέχρι σήμερα, λάμβαναν την αγωγή τους μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όπως έγινε γνωστό, οι ιδιωτικές κλινικές θα προμηθεύονται τα φάρμακα απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το πρόγραμμα εγκαινιάστηκε την Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση, από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιανάκο.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, το πρόγραμμα αποτελεί το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, προκειμένου να εξαλείψει την ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τις ουρές έξω από τα φαρμακεία του Οργανισμού.

Επισημαίνεται ότι για την παραλαβή των ογκολογικών φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί κατά την πρώτη εβδομάδα και τον πρώτο μήνα της εφαρμογής του και πως η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοικτή σε βελτιώσεις.

Θα ακολουθήσουν, όπως είπε, και άλλες ευπαθείς κατηγορίες ασθενών, με στόχο τα φάρμακά τους να τα λαμβάνουν είτε από το φαρμακείο της επιλογής τους είτε κατ' οίκον.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το πρόγραμμα, στην προχωρημένη φάση του, θα αφορά, πέρα από τα νοσοκομειακά φαρμακευτικά σκευάσματα, και τα μη νοσοκομειακά: «Την κυβέρνηση μας ενδιαφέρει με ποιον τρόπο οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από το σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση το πρόγραμμα ανεμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Στις επισημάνσεις που έγιναν από εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών για γραφειοκρατία, πχ μέσω των συνεχών εξουσιοδοτήσεων που απαιτούνται από τους ασθενείς, δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως η συνολική εικόνα θα είναι διαθέσιμη – αλλά και διαφορετική- μετά την ενεργοποίηση των άυλων συνταγών, μέτρο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2020.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Β. Πλαγιανάκος τόνισε την αξία του μέτρου για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και περιέγραψε το πλάνο του Οργανισμού για την ενίσχυση των φαρμακείων του με στόχο πάντοτε την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρεται το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στου Γκύζη, πίσω από τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», ένα φαρμακείο που σχεδόν έχει ταυτιστεί με τις πολύωρες αναμονές και τις ουρές. Σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΟΠΥΥ, το νέο φαρμακείο θα βρίσκεται στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και θα είναι μεγαλύτερο. Επέκταση προγραμματίζεται και στο φαρμακείο του Οργανισμού στην Καλλιθέα καθώς και σε εκείνο της Ομόνοιας.