Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νικητές με... μειοψηφία λόγω απλής αναλογικής

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Νικητές με... μειοψηφία λόγω απλής αναλογικής

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι που επικράτησαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μειοψηφούν στα συμβούλια που θα συσταθούν, αδυνατώντας να λάβουν αποφάσεις για την εφαρμογή του προγράμματός τους αλλά και για πιο απλά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, ο οποίος εκλέγει 7 δημοτικούς συμβούλους από τον συνολικό αριθμό των 49.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση επιβεβαιώνει ήδη τα κενά διοίκησης και διαχείρισης. Με νικητές χωρίς πλειοψηφία τα συμβούλια πρέπει να αναζητήσουν συμμαχίες για κάθε μικρή ή μεγάλη απόφαση και πρωτοβουλία.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν δείγμα χαρακτηριστικό για τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές με το σύστημα της απλή αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και που θα ισχύσει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.  

Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα η απλή αναλογική οδηγεί στην απονεύρωση της εξουσίας δημάρχων και περιφερειαρχών οι οποίοι από εδώ και στο εξής για να υλοποιήσουν ακόμα και αποφάσεις ήσσονος σημασίας θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη συμβούλων από αντίπαλες παρατάξεις. Ειδικότερα, σε δήμους και περιφέρειες όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε στον β'' γύρο θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι τελικοί νικητές μπορεί να έκαναν την ανατροπή, ωστόσο είναι μειοψηφία μέσα στα συμβούλια και αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις για την εφαρμογή του προγράμματός τους. 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν αυτό ισχύει για τα «καθημερινά», σε αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα με πολιτικό πρόσημο, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αποτελεσματική διοίκηση δήμων και περιφερειών. 

Περιφερειάρχες και δήμαρχοι που νίκησαν στον β'' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μειοψηφία μέσα στα συμβούλια και αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις για την εφαρμογή του προγράμματός τους.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων για να διοικηθεί τη στιγμή που νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7 επί συνόλω 49.

Αντίθετα στην στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής του, έναντι 20 της αντιπολίτευσης.