Αυστρία: "Σοκάρει" η πρόταση του Αυστριακού ΥΠΕΞ να κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα

Αυστρία: "Σοκάρει" η πρόταση του Αυστριακού ΥΠΕΞ να κλείσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα

"Σοκαρισμένος" από την θέση που υποστήριξε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς (κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια) να κλείσει η ΠΓΔΜ τα σύνορά της προς την Ελλάδα, εμφανίζεται σε αποψινές δηλώσεις του στη Βιέννη, ο αρχηγός του κόμματος NEOS (Νέα Αυστρία) της αυστριακής αντιπολίτευσης Ματίας Στρολτς, ο οποίος κατηγορεί ανοικτά τον Σεμπάστιαν Κουρτς πως "προωθεί την υπονόμευση της ιδέας της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για λίγα χειροκροτήματα από τα δεξιά".

"Το να καθιστούμε, όπως κάνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, απλά και μόνη υπεύθυνη (για την προσφυγική κρίση) την Ελλάδα, την οποία αφήναμε για πολλά χρόνια -όπως και την Ιταλία- έκθετη, αυτό είναι φτηνιάρικο και κυνικό", τονίζει στις δηλώσεις του ο Ματίας Στρολτς.

"Η ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης, ως ιστορία επιτυχίας και ειρήνης επί ολόκληρες δεκαετίες, οδηγείται στον τάφο για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο Σ. Κουρτς υιοθετεί ολοένα και περισσότερο τη στάση του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε (σ.σ. του αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αυστριακής αντιπολίτευσης), του Βίκτορ Ορμπάν και της Μαρίν Λε Πεν", επισημαίνει ο αρχηγός του κόμματος NEOS, το οποίο θεωρείται πως εκπροσωπεί νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική.

Σύμφωνα με τον Ματίας Στρολτς, φράχτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και μικροκρατισμοί δεν είναι η Ευρώπη που εύχεται για τη σημερινή και την επόμενη γενιά, και, όπως σημειώνει, όποιος σηκώνει εθνικούς φράχτες φυλακίζει τον εαυτό του και κάποτε θα αντιληφθεί τη ζημιά που προξενεί στην ελευθερία, στην οικονομία, στη γενική ευημερία, "συνέπειες που θα έπρεπε να μπορεί να αξιολογήσει ένας υπουργός Εξωτερικών".

Το σημερινό "κατηγορώ" του αρχηγού του NEOS εναντίον του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- έρχεται να συμπληρώσει την δριμεία κριτική που είχε ασκήσει χθες στον Σεμπάστιαν Κουρτς, το κόμμα των Πράσινων της αντιπολίτευσης, για τις βαριές επιπτώσεις που θα είχε στην Ελλάδα η υποστήριξή του στο κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ.

Οι Αυστριακοί Πράσινοι ζητούσαν από τον Σ. Κουρτς "να αποσαφηνίσει τις επιπτώσεις των προσπαθειών που καταβάλλει, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων, για να βρει συμμάχους για την πολιτική του, του κλεισίματος συνόρων", επιπτώσεις που, όπως τονίζονταν σχετικά, θα έχουν ως συνέπεια, μεταξύ άλλων, "καταυλισμούς δυστυχίας" στην Ελλάδα.

"Αυτό που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προπαγανδίζει ως προστασία συνόρων -παρεμπιπτόντως από ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή- σημαίνει καταυλισμούς δυστυχίας στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την επιθυμία του Σεμπάστιαν Κουρτς θα κλείσουν όλα τα σύνορα από την Αυστρία μέχρι τη Μακεδονία, όπως επίσης σημαίνει επενέργεια ντόμινο στις επαναπροωθήσεις των αναζητούντων προστασία και απώθηση προσφύγων πίσω, μέχρι τη Συρία", τόνιζε σε δηλώσεις εκ μέρους του κόμματός της, η αρμόδια των Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλέβ Κορούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ