Αυστρία: Σε 37.500 ανθρώπους θα δοθεί φέτος άσυλο

Αυστρία: Σε 37.500 ανθρώπους θα δοθεί φέτος άσυλο

Η Αυστρία θα χορηγήσει εφέτος άσυλο σε 37.500 πρόσωπα, ενώ έως το 2019 ο συνολικός αριθμός εκείνων στους οποίους θα χορηγηθεί άσυλο θα ανέλθει στις 127.500, όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή "συνάντηση κορυφής" που είχαν στη Βιέννη η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους τοπικούς κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων και με εκπροσώπους δήμων και κοινοτήτων.

Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν έκανε λόγο για αριθμό που αποτελεί "τιμή αναφοράς", ενώ, από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μιτερλένερ μίλησε για "ανώτερο όριο".

Ανοικτό παραμένει και μετά τις συνομιλίες το ερώτημα τί θα συμβεί σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού, αλλά για το θέμα αυτό, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξουν δύο νομικές γνωμοδοτήσεις, για τη σύνταξη των οποίων δόθηκε σχετική εντολή από την κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος Φάιμαν χαρακτήρισε αυτό τον τρόπο διαδικασίας "λύση ανάγκης" και "Σχέδιο Β", που στοχεύει επίσης στο να "ταρακουνήσει" την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως είπε, η Αυστρία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλους τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο Μιτερλένερ, πρόκειται για μία "δυναμικά δραματική" εξέλιξη, καθώς ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων επιβαρύνει υπερβολικά το σύστημα και για τον λόγο αυτό θα υπάρχουν έλεγχοι και καταγραφές στο πλαίσιο της συνοριακής διαχείρισης ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενες απορρίψεις εισόδου στο μέλλον.

Στη βάση της σημερινής απόφασης στη "συνάντηση κορυφής", το "ανώτερο όριο" ή η "τιμή αναφοράς" χορήγησης ασύλου για εφέτος θα ανέλθει σε 37.500, το 2017 ο αριθμός αυτός θα είναι 35.000, το 2018 θα φθάσει τις 30.000 και έως τον Ιούνιο του 2019 θα δοθεί άσυλο σε ακόμη 25.000 αιτούντες.

Αυτό σημαίνει πως έως τότε ο συνολικός αριθμός των προσώπων στα οποία θα έχει δοθεί άσυλο θα είναι 127.500, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 1,5% του πληθυσμού της Αυστρίας, ενώ στους αριθμούς αυτούς δεν έχουν υπολογιστεί οι 90.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου οι οποίες είχαν υποβληθεί στη χώρα μέσα στο 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ