Αυστρία: Κυρώσεις σε πρόσφυγες

Αυστρία: Κυρώσεις σε πρόσφυγες

"Κυρώσεις" για τους "απρόθυμους" στην ενσωμάτωση, όπως περικοπή κοινωνικών παροχών ή ένα είδος μη προαγωγής μαθητών στην επόμενη τάξη, αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά επιχορηγήσεων, προβλέπει το Σχέδιο Ενσωμάτωσης 50 σημείων που παρουσίασε σήμερα επίσημα στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους –Σοσιαλδημοκράτες– συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Κατά την παρούσα προσφυγική κρίση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν την εποχή των μεταναστευτικών κυμάτων, αλλά η ενσωμάτωση θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και συνολικά, τόνισε στη διάρκεια της παρουσίασης ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία επεξεργάσθηκε το Σχέδιο, Χάιντς Φάσμαν.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης θεωρούν πως η μεγάλη πλειονότητα εκείνων που αιτούνται άσυλο στην Αυστρία είναι ούτως ή άλλως πρόθυμοι να ενσωματωθούν, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, εκείνοι που εμφανίζονται απρόθυμοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν "κυρώσεις", όπως για παράδειγμα τη μείωση του ελάχιστου εξασφαλισμένου εισοδήματος κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, σε όσους αναγνωρίζεται δικαίωμα ασύλου υποχρεούνται να ακολουθήσουν ένα ατομικό πρόγραμμα ενσωμάτωσης, το οποίο προδιαγράφει την παρακολούθηση μαθημάτων γερμανικής γλώσσας, μαθημάτων ενημέρωσης και αξιών.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής επεξεργασίας του Σχεδίου Ενσωμάτωσης, στα μαθήματα ως προς τις αξίες θα διδάσκεται, μεταξύ άλλων, η ισότητα των φύλων ή η ανεξιθρησκεία, όπως επίσης θέματα καθημερινής συμπεριφοράς, ωστόσο, κατά την άποψή του, οι προβλεπόμενες μόνον οκτώ ώρες για τον κύκλο αυτών των μαθημάτων είναι σχετικά λίγες και γι αυτό προτείνει την ενασχόληση με τα θέματα αυτά και στο πλαίσιο των μαθημάτων για τη γλώσσα.

Προς γρήγορη εκμάθηση της γλώσσας, ο ίδιος προτείνει ένα δεύτερο υποχρεωτικό έτος επίσκεψης νηπιαγωγείου, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, όπως επίσης μια σύνδεση της επίσκεψης του νηπιαγωγείου με παράλληλα μαθήματα γλώσσας για τις μητέρες ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή τους σε αυτά.

Για νεοαφιχθέντα παιδιά και για εκείνους που δεν διαθέτουν ακόμη επαρκείς γνώσεις της γερμανικής γλώσσας προτείνεται η επίσκεψη και θερινών μαθημάτων σε σχολεία, στα οποία, σε περίπτωση έλλειψης διδακτικού προσωπικού, θα χρησιμοποιούνται συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Το πλέον "λεπτό" σημείο του Σχεδίου Ενσωμάτωσης είναι εκείνο όπου μαθητές με ρατσιστική και ακραία συμπεριφορά θα μπορούν να υποβληθούν σε "παιδαγωγικά μέτρα παρέμβασης τα απογεύματα", ενώ ως "κυρώσεις" προβλέπονται "υπηρεσίες προς την κοινότητα".

Οπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση ο υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, το Σχέδιο πρόκειται να συζητηθεί σύντομα από τα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο μιας ειδικής ημερίδας της.

Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα –του ομοσπονδιακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν– το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, ανέφερε απόψε πως πρόκειται να εξετάσει το Σχέδιο του υπουργού.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι για το 2016 προβλέπεται η διάθεση 75 εκατομμυρίων ευρώ για μέτρα ενσωμάτωσης στην Αυστρία και πως όλα τα υπουργεία έχουν καταθέσει σχετικά προγράμματα, ενώ ως προς την κατανομή του ποσού θα αποφασίσει, όπως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Καγκελαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ