Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Αυστρίας

Εντείνονται οι έλεγχοι στα σύνορα της Αυστρίας

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα ότι διευρύνει τους ελέγχους σε δώδεκα μεθοριακά φυλάκια, στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, προκειμένου να σταματήσει την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της.

"Θα ληφθούν διάφορα διαρθρωτικά μέτρα" που μπορεί να περιλαμβάνουν και φράχτες παρόμοιους με εκείνον, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, που έχει ήδη τοποθετηθεί στην περιοχή του Σπίλφελντ, στα σύνορα με τη Σλοβενία, είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP). Η μορφή των μέτρων θα διευκρινιστεί αργότερα.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας αναμένεται εξάλλου ότι θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη την επιβολή μιας ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας. Ο αριθμός αυτός θα αποφασιστεί μετά από διαβουλεύσεις με τις αρχές της Σλοβενίας, πρόσθεσε η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Σπίλφελντ.

"Μέλημά μου είναι να αποκατασταθεί η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα μας. Και για αυτόν τον λόγο πατάμε φρένο" στην υποδοχή αιτούντων άσυλο", τόνισε η Μικλ-Λάιτνερ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, από 90.000 που δέχτηκε το 2015. Δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο πώς θα τηρηθεί το ετήσιο πλαφόν αφού συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, κάτι που πιθανότατα θα γίνει πριν από το καλοκαίρι και τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που θα φτάσουν στα σύνορά της.

Από τα δώδεκα σημεία ελέγχου που θα φυλάσσονται, τα τρία βρίσκονται στα σύνορα με την Ιταλία, στις επαρχίες του Τυρόλου και της Καρινθίας, επτά στα σύνορα με τη Σλοβενία και δύο στην Ουγγαρία.

Κόμμα των Πρασίνων: Το κλείσιμο των συνόρων οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή στην

Το φαινόμενο «ντόμινο» με το κλείσιμο των συνόρων στην Κεντρική Ευρώπη και στη λεγόμενη Διαδρομή των Βαλκανίων, το οποίο προκαλεί η αυστριακή κυβέρνηση θεσπίζοντας ανώτερο όριο υποδοχής προσφύγων, θα οδηγήσει σε μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, προειδοποιεί σε σημερινές δηλώσεις του το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης.

Αγγίζει τα όρια του εγκλήματος, να προκαλεί κανείς συνειδητά μία τέτοια δυστυχία και να την παρουσιάζει κατόπιν ως «λύση», όταν οι συνέπειες θα είναι, εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντων άσυλο να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, να είναι άστεγοι, να βρίσκονται στους δρόμους και να υποφέρουν από πείνα, αναφέρει εκ μέρους του κόμματός της, η αρμόδια των Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλέβ Κορούν.

Όπως σχολιάζει η ίδια, ούτε ένα «πάγιο ανώτερο όριο», ούτε ένα «ημερήσιο ανώτερο όριο» μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία. «Μία λύση μπορεί να υπάρξει μόνον από κοινού και με μία δίκαιη κατανομή των αναζητούντων προστασία σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό αναμένει, σύμφωνα με την πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, η πλειονότητα των πολιτών της Ε.Ε.», τονίζει η εκπρόσωπος των Αυστριακών Πράσινων.

Η κ. Κορούν ζητά να υπάρξει υποστήριξη της Γερμανίας, με έναν συνασπισμό των «πρόθυμων» για μία από κοινού ανάληψη ευθύνης - συνασπισμό, ο οποίος θα μπορεί να βρει τους πόρους για τις επιπλέον δαπάνες που απαιτούνται για τη φιλοξενία προσφύγων, από διαφορετικά Ταμεία της Ε.Ε..

Η εκπρόσωπος των Πρασίνων ασκεί επιπλέον κριτική στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του - συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία, όπως τονίζει, με την τεχνοκρατική επικοινωνιακή πολιτική της, αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι πίσω από τις λέξεις «προσφυγικές ροές, μάζες, διαδρομές κ.α.» βρίσκονται άνθρωποι σε απόγνωση, που προσπαθούν να γλυτώσουν από έναν βάρβαρο εμφύλιο πόλεμο.

Μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το κόμμα των Πράσινων είχε εγκαλέσει τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, να αποσαφηνίσει τις επιπτώσεις των προσπαθειών που καταβάλλει, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις χώρες της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων, για να βρει συμμάχους για την πολιτική του, του κλεισίματος συνόρων, επιπτώσεις που, όπως τονιζόνταν σχετικά από τους Πράσινους, θα έχουν μεταξύ άλλων ως συνέπεια, «καταυλισμούς δυστυχίας» στην Ελλάδα.

«Αυτό που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών προπαγανδίζει ως «προστασία συνόρων» -- παρεμπιπτόντως από ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή -- σημαίνει καταυλισμούς δυστυχίας στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την επιθυμία του Σεμπάστιαν Κουρτς, θα κλείσουν όλα τα σύνορα από την Αυστρία μέχρι τη Μακεδονία, όπως επίσης σημαίνει επενέργεια ντόμινο στις επαναπροωθήσεις των αναζητούντων προστασία και απώθηση προσφύγων πίσω μέχρι τη Συρία», επισημαινόταν χαρακτηριστικά από τους Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ