Αυστρία: Έκκληση του πρώην Προέδρου Heinz Fischer για συμμετοχή

Αυστρία: Έκκληση του πρώην Προέδρου Heinz Fischer για συμμετοχή

Έκκληση στους συμπολίτες του να συμμετάσχουν -παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει- στην επανάληψη, στις 4 Δεκεμβρίου, του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρωθεί από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, απηύθυνε ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Heinz Fischer, κηρύσσοντας σήμερα στην αυστριακή πόλη Λιντς την έναρξη του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Μπρούκνερ.

Ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος, του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, παίρνοντας αφορμή από τις αναταράξεις γύρω από τις αυστριακές προεδρικές εκλογές -ο πρώτος γύρος των οποίων είχε διεξαχθεί στις 24 Απριλίου- προειδοποίησε στην ομιλία του πως, παρά τις "ατυχίες" που υπήρξαν (σ.σ. κατά τις ψηφοφορίες για την εκλογή διαδόχου του), δεν θα πρέπει κανείς να περιπέσει σε κυνισμό και να χάσει την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία.

Για τον ίδιο, όπως τόνισε, το νόημα μίας επανάληψης των εκλογών δεν αποτελεί η "διόρθωση" της θέλησης του ψηφοφόρου, αλλά του λάθους της διαδικασίας, και από αυτό, ο ίδιος, εξάγοντας τα συμπεράσματά του, δεν πρόκειται να αλλάξει την αρχική επιλογή του ως προς τον υποψήφιο.

Σχολιάζοντας την αναβολή της επανάληψης του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου και αναβλήθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου -μετά την ανακάλυψη την προπερασμένη εβδομάδα προβλημάτων στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους- ο πρώην ομοσπονδιακός Πρόεδρος ανέφερε, χαριτολογώντας, πως «όταν κανείς δεν έχει τύχη, του έρχονται επιπλέον και οι ατυχίες».

Ο νέος επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία κατέστη αναγκαίος έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει την 1η Ιουλίου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο -αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων- για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαΐου, απόφαση που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως "νομικίστικη".

Στις δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο της 4ης Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγός του, Νόρμπερτ Χόφερ, εμφανίζεται να προηγείται του αντιπάλου του, του υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος ήταν ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, με ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Χόφερ.

Στη σημερινή έναρξη του Φεστιβάλ Μπρούκνερ, η κεντρική ομιλήτρια, η διάσημη Αυστριακή ηθοποιός Σέντα Μπέργκερ αφιέρωσε στους πρόσφυγες, τον πλήρη συναισθηματισμών λόγο της, που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό, κάνοντας, μεταξύ άλλων, αναφορές στον "τρομακτικό" Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη φρίκη του οποίου έζησε ως παιδί με την οικογένειά της στην βομβαρδισμένη Βιέννη, από όπου θα έπαιρνε και η ίδια τον δρόμο της προσφυγιάς, αν στο μεταξύ δεν είχε λήξει ο πόλεμος.

Η 75χρονη σήμερα Αυστριακή ηθοποιός του κινηματογράφου είχε κάνει διεθνή σταδιοδρομία στο Χόλυγουντ, πρωταγωνιστώντας σε μία σειρά γνωστών ταινιών μαζί με τους Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Κερκ Ντάγκλας, Τζον Γουέιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ