Άτακτη υποχώρηση της πολιτικής ηγεσίας για το αναβατόριο στην Ακρόπολη

Άτακτη υποχώρηση της πολιτικής ηγεσίας για το αναβατόριο στην Ακρόπολη

Της Αγγελικής Κώττη

Πανικόβλητη από την κατακραυγή, τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών και όλου του υπουργείου Πολιτισμού, και της αντιπολίτευσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού παίρνει πίσω την παράτυπη απόφασή της ως προς την έφορο αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου και τον μηχανικό Σ. Προύσαλη. Δεν ζητά, πλέον, τις παραιτήσεις τους, όπως είχε κάνει την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την υπόθεση του αναβατορίου για ΑΜΕΑ.

Σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες μας, το πρωί έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή της κας Μπάνου. Εκεί παρουσιάστηκαν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Εφορεία Πόλεως Αθηνών είχε ανταλλάξει 14 έγγραφα με θέμα το αναβατόριο και όλα είχαν κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατέστη σαφές για μια ακόμα φορά, πως το αναβατόριο ήταν εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο διότι υπήρξαν (κατά σειρά) πτώσεις βράχων που έκλεισαν την είσοδο στην πλατφόρμα, συντηρήσεις στα βόρεια τείχη, όπου και εδράζεται ο μηχανισμός ανύψωσης και συντήρηση του αναβατορίου με αντικατάσταση ανταλλακτικού που υπήρχε μόνο στη Σουηδία.

Ενώ αυτά ήταν γνωστά, το ΥΠΠΟΑ αποφάσισε να «ξηλώσει» την έφορο, σαν να έφερε εκείνη την ευθύνη, και το έκανε με παράτυπο τρόπο. Στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα δεν προβλέπεται πως ένας υπουργός ή (εν προκειμένω) υφυπουργός μπορεί να ζητήσει παραίτηση από θέση ευθύνης. Ή αποφασίζει αποπομπή του υπαλλήλου ή ζητά Ενορκη Διοικητική Εξέταση κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να τον θέσει σε διαθεσιμότητα.

Σύσσωμοι οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών υπέγραψαν σήμερα το πρωί κείμενο που εστάλη στην πολιτική ηγεσία, με το οποίο παρουσιάζουν τα γεγονότα και ζητούν την ανάκληση της απόφασης. Το κείμενό τους είναι το ακόλουθο:

«Οι υπογράφουσες/οντες την ανοιχτή αυτή επιστολή, εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την πρόσφατη επίθεση που υπέστησαν μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ, οι συνάδελφοι Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια της Εφορείας, και Σπύρος Προύσαλης, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας για το θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ στην Ακρόπολη.

Μετά τον δημόσιο διασυρμό που υπέστησαν η Διευθύντρια της Εφορείας, Ελένη Μπάνου και ο προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών, Σπύρος Προύσαλης και την απαίτηση παραίτησής τους μέσω ενός δελτίου τύπου, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε απευθείας τους συναδέλφους και την κοινή γνώμη.

Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η πολιτική ιεραρχία «ξεχνάει» το γεγονός ότι η Εφορεία είχε αμέσως και εγγράφως ενημερώσει για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου (5.11.2018), όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη πτώση λίθων από την υπερκείμενη του αναβατορίου περιοχή του τείχους. Είναι αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια υπαγορεύθηκε από το αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων. Η ηγεσία «ξεχνάει» επίσης ότι την ευθύνη για την επισκευή του τείχους δεν είχε η Εφορεία, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία ξεκίνησε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και τις ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (12.4.2019). Ακολούθησε η πτώση του κεραυνού (17.4.2019), εξαιτίας της οποίας απαιτήθηκε τόσο η επισκευή του συνόλου της ηλεκτροδότησης της Ακρόπολης, όσο και των ηλεκτρικών πινάκων ανελκυστήρα και αναβατορίου. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία σε διάστημα περίπου ενός μήνα και στη συνέχεια το αναβατόριο τέθηκε σε λειτουργία (22.5.2019). Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ήταν συνεχώς ενήμερη για την πορεία των εργασιών, ενώ η Εφορεία είχε ταυτόχρονα ενημερώσει για τη διακοπή και την επανέναρξη λειτουργίας του αναβατορίου με σχετική ανάρτηση στο επίσημο site του Υπουργείου. Η ευαισθησία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σε θέματα εξυπηρέτησης ΑμεΑ αποδεικνύεται τόσο από το γεγονός ότι όλοι οι χώροι ευθύνης της, παρά τις ιδιαιτερότητές τους, είναι προσβάσιμοι, αλλά και από τις εκπαιδευτικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η τελευταία αυτή επίθεση, απρόσμενη, με αφορμή αυτή τη φορά ένα θέμα που προέκυψε πριν δύο μήνες (30.3.2019) και για ένα πρόβλημα που έχει ήδη επιλυθεί δεν πλήττει μόνο τους συγκεκριμένους συναδέλφους, το επιστημονικό κύρος των οποίων, το ήθος τους, την αγάπη για τα μνημεία και την αφοσίωση στη δουλειά τους, την αγωνία τους για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων θεμάτων της διαχείρισης των σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων, ζήσαμε από κοντά την τελευταία πενταετία.

Η επίθεση αυτή, αλλά και γενικότερα η αρνητική στάση του Υπουργείου προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών το τελευταίο διάστημα, πλήττει και αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην Εφορεία, καθώς αγνοεί και απαξιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας καθημερινά για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πολυδιάστατη αυτή Εφορεία. Μια Εφορεία που αντιμετωπίζει τα απειράριθμα μικρά καθημερινά προβλήματα αλλά και τα μεγάλα, που ενίοτε μας ξεπερνάνε ως Εφορεία, θέματα των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι υποδέχονται ετησίως περισσότερους από 4.000.000 επισκέπτες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανταποκριθεί στα χιλιάδες αιτήματα ιδιωτών και φορέων σε μια πόλη που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Η επίθεση αυτή είναι η κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία, στον οποίο είναι πλέον προφανές ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατεκμηρίωτες απόψεις βαραίνουν για το Υπουργείο πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες της Εφορείας.

Η Εφορεία, σε όλες τις περιπτώσεις, είχε επιλέξει να απαντήσει, τηρώντας τους δεοντολογικούς κανόνες, ενημερώνοντας τους ιεραρχικά προϊστάμενους και την πολιτική ηγεσία.

Οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών αναφέρουν:

Στηρίζουμε τους συναδέλφους Ελένη Μπάνου και Σπύρο Προύσαλη στην απόφασή τους να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως τους ζητήθηκε κατά τρόπο απόλυτα εξωθεσμικό και πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της συνολικά προς την Εφορεία.

Ευχαριστούμε τα συνδικαλιστικά όργανα για τη στήριξη και ζητάμε να συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα τους συναδέλφους και την Υπηρεσία σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη κινητοποίηση»-.

Επίσης, ακόμα και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο, η Αυτόνομη παρέμβαση, είχε διαμαρτυρηθεί το Σάββατο προς την πολιτική ηγεσία για τη δίωξη του Σπ Προύσαλη σημειώνοντας πως παρεμβαίνουν «χωρίς καμία σκοπιμότητα, παρά μόνο για την ορθή επίλυση του συγκεκριμένου συμβάντος».

Υπογραμμίζουν: «η διαδικασία απαίτησης  παραίτησης δεν υφίσταται θεσμικά και πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται απλά με προφορικό λόγο. Το Γ' Πειθαρχικό Συμβούλιο θα πρέπει κατά αρχάς να γνωμοδοτήσει για τον συνάδελφο Σπύρο Προύσαλη, ύστερα από θεσμοθετημένες ενέργειες, που είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε πολύ καλά.

Γνωρίζοντας το ήθος, την επιστημονική κατάρτιση, την αίσθηση ευθύνης και την πορεία του συγκεκριμένου συναδέλφου, τόσο στην υπαλληλική του καριέρα, όσο και στην ενασχόληση του στα κοινά με την ιδιότητα του μαχόμενου συνδικαλιστή, δεν έχουμε κανένα περιθώριο να αμφισβητήσουμε το ότι έπραξε στο μέγιστο το σωστό, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του δίνει η θέση ευθύνης που κατέχει.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από μια ορθολογική τοποθέτηση και αντιμετώπιση στο θέμα, ώστε να αποκατασταθεί η υπόληψη του συναδέλφου Μηχανικού».

Σε ετοιμότητα επίσης βρίσκονται τα σωματεία του χώρου.