Ασφαλιστικό: Η ατομική ευθύνη κάθε βουλευτή

Ασφαλιστικό: Η ατομική ευθύνη κάθε βουλευτή

του Γιώργου Στασινού *

Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Είναι η ώρα κάθε βουλευτής, ατομικά, να αναλογιστεί τί ακριβώς θα κάνει.

Εμείς στο ΤΕΕ απευθύναμε ήδη επιστολή σε όλους τους μηχανικούς βουλευτές χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση. Καλέσαμε όλους τους συναδέλφους μας μηχανικούς που είναι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων, να συναισθανθούν το έγκλημα που συντελείται κατά των Μηχανικών και να μην συναινέσουν με την ψήφο τους.

Κάθε βουλευτής που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο δηλώνει μία επαγγελματική ιδιότητα. Θυμίζω ότι η ιδιότητα του βουλευτή δεν είναι ισόβια, με αποτέλεσμα μετά από μία, δύο, τρεις θητείες να πρέπει «λογικά», ως επαγγελματίας πλέον, να ασκήσει το επάγγελμά του για να ζήσει.

Ποιο επάγγελμα, αυτό που με την ψήφο του έχει εξαφανίσει;

Εκτός αν συμβαίνει να δηλώνει κάποιος βουλευτής ένα επάγγελμα, το οποίο δεν έχει ασκήσει ποτέ και προφανώς δε θα ασκήσει και στο μέλλον. Κάτι που βέβαια ισχύει για κάποιους.

Επομένως όταν θα ψηφίσει κάποιος ένα νομοσχέδιο που καταστρέφει τον κλάδο του έχει ατομική ευθύνη.

Θα πρέπει για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναδεικνύεται το θέμα της ατομικής ευθύνης και είναι τραγικό να κρύβονται κάποιοι πίσω από αποφάσεις κομμάτων και της λεγόμενης κομματικής πειθαρχίας.

Αυτό το θέμα βέβαια της ατομικής ευθύνης υπάρχει, όχι μόνο για τους βουλευτές, αλλά και για εμάς τους πολίτες που εκλέγουμε βουλευτές και κυβερνήσεις.

Όλοι κρινόμαστε.

* Ο κ. Στασινός είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.