Άρση ασυλίας Π. Πολάκη ζητά ο εισαγγελέας για την καταγραφή της  συνομιλίας με Γ. Στουρνάρα

Άρση ασυλίας Π. Πολάκη ζητά ο εισαγγελέας για την καταγραφή της συνομιλίας με Γ. Στουρνάρα

Την άρση της ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζητά ο εισαγγελέας που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την «παράνομη καταγραφή» της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση, με τα στοιχεία που συνέλεξε στο πλαίσιο ποινικής έρευνας. Το Σώμα θα αποφασίσει εάν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του αναπληρωτή υπουργού για το κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα η παράνομη καταγραφή αποτελεί κακούργημα και διώκεται αναλόγως με ποινές που αγγίζουν τα 10 χρόνια. Ωστόσο οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με τον νέο Ποινικό Κώδικα το συγκεκριμένο αδίκημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα. 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν διωχθεί για κακούργημα ο Παύλος Πολάκης, όταν ψηφιστεί ο νέος κώδικας και η διάταξη περάσει μέσα από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, τότε το αδίκημα θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας πήρε τηλέφωνο με αφορμή την υπόθεση του δανείου του από την Αttica bank και τον έλεγχο που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιώντας τον πως θα μεταβεί στην Τράπεζα προκειμένου να διαπιστώσει αν θα γίνουν έλεγχοι σε υποθέσεις που ο ίδιος κατήγγειλε.

Μάλιστα εμφανίστηκε να δηλώνει πως η συζήτηση καταγράφεται, ενώ αμέσως μετά υπήρξε μεταφορά της σε φιλικό προς την Κυβέρνηση μέσο ενημέρωσης με τον Π. Πολάκη να δηλώνει πως όσα δημοσιοποιήθηκαν αποτελούν αυτούσια μεταφορά της συνομιλίας.

Εν συνεχεία πάντως και αφού τέθηκε θέμα κακουργηματικού χαρακτήρας πράξεως από μέρους του δήλωσε ότι δεν κατέγραψε τη συνομιλία με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας αλλά ότι την μετέφερε σχεδόν αυτούσια διότι διαθέτει «καταπληκτική μνήμη»

Ο Γιαννης Στουρνάρας από την πλευρά του κατέθεσε, στο πλαίσιο της έρευνας της εισαγγελίας ότι ο Π. Πολάκη κατέγραψε τη συνομιλία τους και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι  αφενός του το ανέφερε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αφετέρου διότι αναπαρήγαγε τη συνομιλία του με ακρίβεια και πιστότητα που θα ήταν αδύνατο να γίνει από μνήμης. 

Επίσης, συνάγει το συμπέρασμα αυτό και από το γεγονός ότι ανακάλεσε τα περί παραγραφής μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης καθώς και από το ότι αν δεν ήθελε να τον καταγράψει θα τον είχε καλέσει μέσω του τριψήφιου τηλεφώνου που διαθέτουν και οι δύο.