Αρνήθηκε ο Ν. Κοτζιάς να ενημερώσει για τα Εθνικά θέματα - Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία

Αρνήθηκε ο Ν. Κοτζιάς να ενημερώσει για τα Εθνικά θέματα - Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία

Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αρνήθηκε να ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σχετικά με μεγάλα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου – το οποίο σημειωτέον είχε να συγκληθεί 16 μήνες – ο Ν. Κοτζιάς αρνήθηκε να διευρύνει την ατζέντα της συζήτησης, αν και του ζητήθηκε δύο φορές από τον Γ. Κουμουτσάκο, και παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη πολλά και σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής - όπως το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά, το Αλβανικό, το Κυπριακό και το Κόσοβο - ο υπουργός επέμενε σε διαβούλευση σχετικά με τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός απάντησε στον εκπρόσωπο της ΝΔ πως «δεν υπάρχουν εξελίξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης αποχώρησαν καταγγέλλοντας πως «η άρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να διευρύνει την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποφύγει - για μια ακόμα φορά - οποιαδήποτε ενημέρωση για τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανάγκασε την ΝΔ να αποχωρήσει».

Πράγματι, το θέμα ημερησίας διάταξης είχε καθοριστεί από τις 16 Αυγούστου και ήταν η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ωστόσο  η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει  για περίπου 16 μήνες και ως εκ τούτου η άρνηση ως προς την ενημέρωση  των εκπροσώπων των κομμάτων θεωρείται αδιανόητη, σχολιάζουν πηγές της Πειραιώς.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ακόμη ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας».

«Η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.». 

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα». 

Επίσης σημείωσε πως η ΝΔ δεν μπορούσε να δεχτεί «τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητήματα».

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών πάντως υποστήριξαν πως η ατζέντα της συζήτηση ήταν γνωστή και ουδείς, συμπεριλαμβανομένης της Ν.Δ, ζήτησε οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη νέων θεμάτων. Βέβαια το να συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να μη γίνεται οποιαδήποτε συζήτηση για εθνικά θέματα γεννά ερωτήματα και προβληματισμό.

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γiώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββίδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης και τέλος από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.