Αριστερή ιδεολογία με γεμάτες τσέπες

Αριστερή ιδεολογία με γεμάτες τσέπες

Το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς καταρρίφθηκε εν ριπή οφθαλμού, με πληθώρα διορισμών φίλων και κολλητών. Ο έτερος μύθος της Αριστεράς περί μικρών τραπεζικών λογαριασμών λόγω της - υποτιθέμενης- ιδεολογικής απαξίωσης του κέρδους καταρρίπτεται πλέον με θόρυβο. Υπουργοί, βουλευτές και πρωτοκλασάτα στελέχη διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χρεόγραφα μεγάλης αξίας αλλά και αρκετά ακίνητα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από την δημοσίευση των πόθεν έσχες του για το οικονομικό έτος 2012.

Από την άλλη, πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι «δεν γίνεται ένας βουλευτής να μην έχει χρήματα, αφού ως γνωστόν πρόκειται για ένα …πολυέξοδο επάγγελμα». Σίγουρα, όμως, μόνοι οι διαδρομιστές στην Κουμουνδούρου θα μπορούσαν να γνωρίζουν το μέγεθος της οικονομικής ευμάρειας που απολαμβάνουν ορισμένοι βουλευτές και Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι ίδιοι εισηγούνται και ψηφίζουν μνημονιακά μέτρα και εθνική σύνταξη «αξιοπρέπειας» 384 ευρώ!

Στην… υγεία των «τσάρων»

Για του λόγου του αληθές αρκεί κανείς να διαβάσει (και όχι με ιδιαίτερη προσοχή) τις δηλώσεις περιουσιακής καταστάσεις των δύο τσάρων της Οικονομίας, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη. Ο πρώτος διαθέτει  ένα άκρως εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο από μετοχές σε ελληνικές και ξένες εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα, με τις εισπράξεις από πωλήσεις να φτάνουν αφενός τις 107.900 λίρες Αγγλίας και αφετέρου τα  812.477 ευρώ. Αρκετά υψηλές κρίνονται επίσης οι καταθέσεις του σε τράπεζες της Ελλάδα και της Βρετανίας, αφού δηλώνει καταθέσεις 206.190 ευρώ, 2.079 λίρες Αγγλίας και 523 δολαρίων ΗΠΑ, όπως επίσης και σε δύο τράπεζες της Βρετανίας (NAT WEST και The Co-operative Bank) 26.221 λίρες Αγγλίας.  Για τον Γιώργο Σταθάκη αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει καταθέσεις 2.100.000 ευρώ και εγγραφές σε 51(!) ακίνητα.

 Βουλευτές, ευρωβουλευτές και Υπουργοί με πορτοφόλια από χρυσάφι 

Και μπορεί αυτά τα νούμερα να προκαλούν κυριολεκτικά ίλιγγο, αλλά δεν είναι (δυστυχώς) οι μόνοι. Για παράδειγμα ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης εμφανίζει καταθέσεις που φτάνουν τα  543.200 ευρώ, ενώ η  αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου σε δύο λογαριασμούς στην Αγγλία έχει συνολικά 96.904,15 λίρες, και μάλιστα παραμένει κάτοχος ενός σπιτιού 32 τ.μ. στον Λονδίνο. Επίσης, «βαρύ» χαρτοφυλάκιο διαθέτει και ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος διαθέτει καταθέσεις της τάξης των 420.000 ευρώ (σε λογαριασμούς 300.000 ευρώ είναι συνδικαιούχος με την κόρη του). Επίσης, στο …κόκκινο βρίσκονται και οι καταθέσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη ο οποίος είναι μαζί με την σύζυγό του είναι συνδικαιούχος σε χαρτοφυλάκιο με αξία αποτίμησης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης 475.801,35 ευρώ και 34.036,34 δολάρια. Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαθέτει στον οικογενειακό λογαριασμό ποσό ύψους 191.500 ευρώ, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα  134.900 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου διαθέτει καταθέσεις 399.143 ευρώ, χρήματα που βρίσκονται σε κοινούς λογαριασμούς με την γυναίκα του και τα παιδιά του. Ακόμα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 151.900 ευρώ, ενώ η Αφροδίτη Σταμπουλή 184.775 ευρώ.

Αλέξανδρος Διαμάντης