Αρχηγός ΓΕΝ: Δε θα ανεχθούμε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Αρχηγός ΓΕΝ: Δε θα ανεχθούμε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διεμήνυσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, στον απόηχο της συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΝ έγιναν σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, με τον κ. Τσούνη να επισημαίνει την σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «Πρέπει να κινηθούμε νοτιότερα. Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραβίασή της». 

Χθες, Δευτέρα (2/12) για πρώτη φορά η Άγκυρα αμφισβήτησε ανοιχτά την ύπαρξη ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, με την τουρκική θέση να προβάλλει ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Σήμερα εξάλλου, βρίσκεται στο Λονδίνο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν να έχουν αύριο Τετάρτη διμερή συνάντηση. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί διεξοδικά στις τουρκικές προκλήσεις, καλώντας την Άγκυρα σε αναδίπλωση. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ζητήσει κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ να λάβει πλέον θέση ως προς τις τουρκικές προκλήσεις, εγκαταλείποντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, σύμφωνα και με σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.