8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

Αρ. Πελώνη: Στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα οι συμφωνίες με Αίγυπτο – Ιταλία 

Αρ. Πελώνη: Στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα οι συμφωνίες με Αίγυπτο – Ιταλία 

Στην εθνική αντιπροσωπεία κατατίθενται την προσεχή εβδομάδα για να ψηφιστούν οι συμφωνίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και την Ιταλία, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Παράλληλα διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι «διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», όχι «υπό καθεστώς εκβιασμών» και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ η Αριστοτελεία Πελώνη διεμήνυσε ότι «επιθυμούμε το διάλογο, αλλά θέλουμε να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις (…) Διάλογος όταν κι εφόσον υπάρξει θα υπάρξει μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ», ενώ διευκρίνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν.

Όπως επισήμανε, όλες οι πλευρές που έχει κινητοποιήσει διπλωματικά η κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι χρειάζεται απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις από την περιοχή. «Η διπλωματία δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος, θέλει χρόνο για να αποδώσει» διευκρίνισε.

«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 27 – 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων. Η κ. Πελώνη αποσαφήνισε πάντως ότι «θα είναι νομίζω πυκνές οι εξελίξεις μέχρι τότε, η Ελλάδα έχει βάλει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της στο τραπέζι... Περιμένουμε μέχρι τότε να έχει αποδώσει η διπλωματία, η αποκλιμάκωση και αποφυγή μονομερών ενεργειών».

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αναπροσαρμόζεται ανάλογα και με τα δεδομένα. «Τα τελευταία μέτρα ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή από τον κ. Χαρδαλιά… Υπήρξε χαλάρωση μέσα στο καλοκαίρι και επειδή όλοι επισκέφθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες φαίνεται ότι υπήρξε και διασπορά». «Τηρούμε τα μέτρα κι εφόσον χρειαστεί θα τεθούν κι αλλά στο τραπέζι» είπε.

Για το άνοιγμα των σχολείων η κ. Πελώνη σχολίασε ότι «προσώρας ισχύει το 7 Σεπτεμβρίου, το πώς και με ποιους τρόπους θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες… Όλα είναι στο τραπέζι. Θα υπάρξουν εισηγήσεις και θα ακολουθήσουν αποφάσεις».