Αποζημιώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημιές που προκαλούν μετανάστες

Αποζημιώσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ζημιές που προκαλούν μετανάστες

Να καταβληθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους της Χίου για τις ζημιές που προκαλούν στις περιουσίες τους μετανάστες και πρόσφυγες γύρω από τη δομή φιλοξενίας ΒΙΑΛ, ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας κάνουν λόγο για ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ της Χίου με αποτέλεσμα τις «αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες, πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ».

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως τους τελευταίους τρεις μήνες έχει σημειωθεί αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πως το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, «το οποίο βρίσκεται εγγύς της κοινότητας Χαλκειούς, φιλοξενούσε την 9η Οκτωβρίου σχεδόν 4.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητά του είναι περί τα 1.000 άτομα».

Όπως αναφέρουν, συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι «να έχουν τοποθετηθεί σκηνές και άλλες πρόχειρες εγκαταστάσεις πέριξ του χώρου του ΚΥΤ, κάτι που μοιραία συνεπάγεται και μεταφορά ενός σημαντικού όγκου δραστηριοτήτων εκτός του προσδιορισμένου χώρου του Κέντρου. Με τη σειρά της αυτή η εξέλιξη συνδέεται με αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες, πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τον Μάιο του 2018 με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκαν αποζημιώσεις για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας και της κοινότητας Χαλκειούς του Δήμου Χίου, όπως και των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας στη Λέσβο, αφού οι περιουσίες τους είχαν υποστεί ζημιές εξαιτίας πράξεων προσφύγων και μεταναστών.

Με την εκ των πραγμάτων επέκταση του χώρου προσωρινής παραμονής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο εκτός των ορίων του ΚΥΤ ΒΙΑΛ να έχει προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Χρυσοχοΐδη εάν προτίθεται να προβεί σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, «που να προβλέπει την αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς Χίου από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της παρουσίας αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εκτός των ορίων του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;».