Κουράκης σε Γαβρόγλου: Να αποσυρθεί η διάταξη που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων

Κουράκης σε Γαβρόγλου: Να αποσυρθεί η διάταξη που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την απόσυρση του άρθρου 98 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια. Ο κ. Κουράκης ουσιαστικά εμφανίζεται να διαφωνεί με τη διάταξη που αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολεγίων αντίστοιχα με εκείνα των αποφοίτων ΑΕΙ.  

«Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας την ανησυχία μου για τις ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 98 για τα κολλέγια. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη διολισθήσουμε σε μια de facto παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος. Να μην επιτρέψουμε μια αυτόματη πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα επιστημόνων στα πτυχία των κολλεγίων», είπε αρχικά.

Εξήγησε ότι πλέον «αναγνωρίζουμε κάποιος ο οποίος έχει σπουδάσει σ' ένα κολλέγιο στην Αγγλία μέσα από έναν οργανισμό πιστοποίησης μπορεί να αποκτήσει την πιστοποίηση αυτή. «Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να εργαστεί μέσω άδειας αυτών των επιμελητηρίων, ναι βεβαίως, πραγματικά τότε να έρθει και στην Ελλάδα. Αλλά όχι έτσι όπως το βάζουμε. Δηλαδή, να έχει καταργηθεί το ΣΑΕΠ, το οποίο είχε κάποιες διαδικασίες και εξετάσεις, και στη θέση του να έχουμε έναν άλλον φορέα που θα παίρνει την πιστοποίηση από τον ξένο οργανισμό και σύμφωνα με το εδάφιο 5 μετά την έκδοση της βεβαίωσης αυτής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη,  «αν περάσει αυτή η διάταξη, δεν θα έχει νόημα για κάποιον να σπουδάσει ιατρική ή νομική στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αφού θα έχει ανοιχτή πρόσβαση στο συγκεκριμένο επάγγελμα μέσα από το κολλέγιο».