Απoσυνδέονται οι εθνικές εκλογές από την εκλογή ΠτΔ - Αναθεωρητέο το άρθρο 32

Απoσυνδέονται οι εθνικές εκλογές από την εκλογή ΠτΔ - Αναθεωρητέο το άρθρο 32

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το άρθρο 32 που αφορά στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δίνοντας τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση να αποσυνδέσει την εκλογή του από ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης όπως μπορεί να γίνει σήμερα.

Η δεύτερη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς υπερψηφίστηκε τόσο το άρθρο 32 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα.

Κι αν για την απεμπλοκή της εκλογής του ΠτΔ χρειάζεται απλή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή (έλαβε 224 ψήφους ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε λάβει 221), για το άρθρο 3 - μολονότι έλαβε σχετικά αυξημένη πλειοψηφία (από 151  ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία σήμερα έλαβε 156) θα απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Την ίδια ώρα, υπερψηφίστηκαν τα άρθρα που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία και είχαν λάβει αυξημένη πλειοψηφία στην προηγούμενη διαδικασία. Η ερμηνευτική δήλωση στην οποία είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας (ερμηνευτική δήλωση άρθρο 86) πήρε 175 ψήφους.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα: