Απόρρητα έγγραφα (30) αποχαρακτήρισε το ΥΠΕΞ για να ρίξει στη «μάχη» της Βουλής

Απόρρητα έγγραφα (30) αποχαρακτήρισε το ΥΠΕΞ για να ρίξει στη «μάχη» της Βουλής

Σε κλίμα οξύτατης έντασης ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει και χρήση απορρήτων εγγράφων από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για να υποστηρίξει τη συμφωνία που έκανε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε από χθες το Liberal. gr έχουν αποχαρακτηριστεί από την απόρρητη διαβάθμισή τους πολλά έγγραφα του ΥΠΕΞ, γύρω στα τριάντα, το περιεχόμενο των οποίων αφορά διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Η εκτίμηση είναι ότι ο αποχαρακτηρισμός τους έγινε για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη της Βουλής, σήμερα προκειμένου να υποστηρίξει την επιχειρηματολογία της ότι και οι προηγούμενοι διαπραγματεύονταν προς αυτή την κατεύθυνση και να ακυρώσει τις κατηγορίες εναντίον της.

Στα έγγραφα αυτά φέρεται να καταγράφονται διάλογοι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τη σύνθετη ονομασία και τις αλλαγές στο Σσύνταγμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα εν λόγω έγγραφα αποχαρακτηρίστηκαν με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, μια διαδικασία η οποία είναι σχετικά απλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κατ'' επανάληψη το τελευταίο διάστημα μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ως προς το Σκοπιανό κάτι που προκάλεσε και την οξύτατη αντίδραση χθες της Ντόρα Μπακογιάννη με την  βουλευτή της ΝΔ να κατηγορεί τον υπουργό για συνεργασία με το καθεστώς Χόνεκερ. «Και επιτρέψτε μου να το πω. Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ», είπε στην ομιλία της η κυρία Μπακογιάννη, φράση που έκανε τον υπουργό να τιναχθεί από την καρέκλα του.

Η ίδια παρά τις αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε σε έντονο ύφος, καλώντας τον υπουργό να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής. «Όλα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», συμπλήρωσε με νόημα.