Απόλυτη βούληση της κυβέρνησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Απόλυτη βούληση της κυβέρνησης για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Την βούληση της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επανέλαβε ο  υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα, την κυβερνητική πρόταση στήριξαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών ενώσεων, ενώ αντιθέτως οι εκπρόσωποι των φορέων εστίασης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους τόσο για την επέκταση των κυρώσεων στους καταστηματάρχες όσο και για το γεγονός ότι καταργούνται επί της ουσίας οι ειδικοί διαμορφωμένοι χώροι καπνιστών στα καταστήματα.

Ειδικότερα, ο Κ. Τσιούφης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τόνισε ότι η βασική αιτία για το 80% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόμου είναι το κάπνισμα. Στην ίδια γραμμή βρέθηκε και ο γγ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων υπογράμμισε ότι «όλοι μας είμαστε στρατευμένοι στην ανάγκη για μείωση καπνιζόντων και παθητικών καπνιστών. Όμως από τις διατάξεις νόμου με ξενίζουν 2-3 πράγματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο το ένα είναι οι κυρώσεις στις επιχειρήσεις «Ρωτάω: εκ του νόμου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να έχουν σήμανση, να μην έχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια, να κάνουν σύσταση και το άλλο είναι στο επίπεδο της διάταξης της γενικής απαγόρευσης. «Η γενική απαγόρευση μας βρίσκει αντίθετους. Έρχεται σε αντίθεση για την ελευθερία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Υπάρχει ένας αντίθετος ρατσισμός τώρα και αποκλεισμός του καπνιστή από το εστιατόριο ή το καφέ», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του συνδέσμου ελληνικών επιχειρήσεων προϊόντων ατμίσματος επισήμανε ότι οι επαγγελματίες ατμισμού είναι ένθερμοι υποστηρικτές της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

«Εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι επιφορτισμένοι φορείς καλείται σήμερα η ΕΛΑΣ να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Χωρίς καμία εκπαίδευση και ενημέρωση βάζετε τους έλληνες αστυνομικούς με τρόπο εξουσιαστικό απέναντι στους πολίτες που καπνίζουν», σημείωσε ο Γρηγόρης Γερακαράκος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων ενώ ο. Κυριάκος Τοπτσίδης σύμβουλος προέδρου του ΟΠΑΠ υποστήριξε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δημιουργούν «οικονομική αιμορραγία σε χιλιάδες ιδιοκτήτες πρακτορείων και ευνοούν τον παράνομο τζόγο». 

Αλέξανδρος Διαμάντης