Αποκλείει τις αναδρομικές διεκδικήσεις για τις συντάξεις ο Δ. Τζανακόπουλος

Αποκλείει τις αναδρομικές διεκδικήσεις για τις συντάξεις ο Δ. Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους επισήμανε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ, διότι «δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του».

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα. Όπως είπε, η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. «Ωστόσο, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του, αλλά είπε το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή από τη στιγμή έκδοσης και μετά, άρα δεν είχαμε αναδρομική ισχύ», διευκρίνισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι' αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση. «Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση και η Βουλή υιοθέτησαν τον νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016, έχουν συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση- πιλότο του ΣτΕ και επομένως δεν τίθεται κανένα περαιτέρω ζήτημα. Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών, με βάση την απόφαση που έχει εκδώσει το ΣτΕ», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης επεσήμανε ότι ο νέος νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ.

Σημείωσε ακόμη πως οι αποφάσεις για ένστολους, γιατρούς δικαστικούς που αφορούν στα αναδρομικά, όπως το παρουσίασε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, θα καταβληθούν εντός του έτους. «Όλα αυτά τα ποσά έχουν συνυπολογιστεί και δεν επηρεάζεται ο συμφωνημένος στόχος με το Eurogroup για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που διατάσσουν τον ΕΦΚΑ να επιστρέψει και μάλιστα εντόκως αναδρομικά ποσά σε συνταξιούχους από το 2015 και μετά (8 δισ. ευρώ) ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να το σχολιάσει.

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί που ζητούν αναδρομικά από τη στιγμή της απόφασης του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, που ήρθε να ευθυγραμμιστεί με αυτή την απόφαση. Είναι αδύνατη η όποια εκτίμηση δημοσιονομικού κόστους. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για να δημιουργούμε πολιτικές εντυπώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.