Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη στο κράτος
Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN

Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη στο κράτος

Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη στο κράτος και στην κυβέρνηση μετά από μια δεκαετία, κάναμε την δουλειά μας με επαγγελματικό τρόπο και δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, ανέφερε κατά την συνέντευξη του στο CNN στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια συγκυρία όπου πολλές χώρες δέχονται κριτική για την καθυστερημένη αντίδραση στα μέτρα αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε τις μέχρι τώρα ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει πάρει τα εύσημα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κοινωνίας.

“Η ελληνική κοινωνία επέδειξε πρωτοφανή αίσθηση αλληλεγγύης”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πήρε από νωρίς μέτρα και ότι η διαχείριση αυτή αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στο κράτος. “Εφαρμόσαμε γρήγορα μέτρα, κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματικό τρόπο και κυρίως μετά από χρόνια λαϊκισμού δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς με μια ημερήσια ενημέρωση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, το ελληνικό κράτος κινήθηκε πολύ γρήγορα προς την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ έκανε λόγο για νέες πλατφόρμες και νέες ψηφιακές υπηρεσίες. «Κατά κάποιο τρόπο αυτή η κρίση ήταν ευκαιρία για να κινηθεί το κράτος προς το ψηφιακό μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Ελλάδα, είπε ότι η τάση είναι ενθαρρυντική, ότι σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων. 

Χαρακτήρισε επίσης ευτύχημα το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, παρά μόνο και αυτό σε δομή στην ενδοχώρα.

“Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό μεταναστευτικό. Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

“Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την ιδιωτική πρωτοβουλία και την μέχρι τώρα κινητοποίησή της.

Στο ερώτημα δε για το τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο G-20, ο οποίος φωτογραφίζεται να κάνει χειραψίες, απάντησε: «Πρώτα απ' όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στο G20. Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική».

Δείτε τη συνέντευξη: