Αποκάλυψη της «Καθημερινής» με έγγραφο - φωτιά για Novartis

Αποκάλυψη της «Καθημερινής» με έγγραφο - φωτιά για Novartis

Εμπιστευτικό έγγραφο της εισαγγελέως διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη  που αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση της Novartis καθώς και στην έρευνα για την σκευωρία που είναι σε εξέλιξη φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή της Κυριακής. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό οι δύο εκ των κουκουλοφόρων μαρτύρων που κατέθεσαν σε βάρος 10 πολιτικών μεταξύ αυτών και δύο πρώην πρωθυπουργοί, έχουν καταθέσει και στο FBI αποσκοπώντας σε οικονομικές απολαβές.

Με το έγγραφο αυτό η κ. Τουλουπάκη επιβεβαιώνει το γεγονός καθώς και ότι ήταν εν γνώσει της εισαγγελίας Διαφθοράς κατά την έρευνα της υπόθεσης πως οι δύο εκ των τριών μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» εξετάστηκαν στις ΗΠΑ αποσκοπώντας σε  οικονομικές απολαβές.

To εν λόγω έγγραφο φέρει ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2019 και έχει συνταχθεί στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγεται και ουσιαστικά αποτελεί την ενημέρωση σχετικά με το πως η εισαγγελία απέκτησε επαφή με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες

Το γεγονός αυτό όπως καταγράφεται στο σχετικό έγγραφο ουσιαστικά οδηγεί στην απώλεια της προστασίας των δύο μαρτύρων αφού σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή  «δεν μπορεί ένας μάρτυρας να μπει σε καθεστώς προστασίας όταν έχει εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση και όταν έχει εξεταστεί προσδοκώντας, όπως συνέβη εδώ, χρηματικά οφέλη».

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο κλονίζεται το σύνολο των καταθέσεών τους αφού στην Ελλάδα το καθεστώς προστασίας δεν αφορά οικονομικές απολαβές των μαρτύρων. Ο κλονισμός όμως των καταθέσεων λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Σε αυτές βασίσθηκε το κυνήγι μαγισσών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που οδήγησε μέσω της Βουλής 10 πολιτικά στελέχη στη δικαιοσύνη.

Οι μαρτυρίες αυτών των κουκουλοφόρων χρησιμοποιήθηκαν και αποτέλεσαν όπως αναφέρει και η Καθημερινή τον μοναδικό πυλώνας ενοχοποίησης.

«Απόρρητο» και για τον Άρειο Πάγο

Με βάση το έγγραφο της Ε. Τουλουπάκη που αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής» η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στην ενημέρωση προς τον Άρειο Πάγο κάνει λόγο για απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών αρχών που περιλαμβάνει πληροφορίες για δύο μάρτυρες αμερικανικών αρχών με κωδικές ονομασίες.

Αυτό που τονίζει όμως είναι ότι δεν επιτρέπεται να αποκαλύψει τις πληροφορίες απευθυνόμενη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου γεγονός που προκαλεί έντονα ερωτήματα που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης και απαντήσεων. Κυρίως ως προς το γιατί δεν μπορεί να ενημερωθεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε κάθε περίπτωση η κ. Τουλουπάκη εμφανίζεται να δηλώνει πως με βάση τις πληροφορίες πιστοποίησαν τον έναν μάρτυρα που εξετάστηκε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα ως προστατευόμενος μάρτυρας λαμβάνοντας την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης

Πιο περίπλοκα δείχνουν τα πράγματα για τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αν και αποκαλύπτεται από το έγγραφο της κ. Τουλουπάκη ότι είχε σχέσεις με τις αμερικανικές αρχές.

Δείτε το αποκαλυπτικό έγγραφο και ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί