Αποφασισμένη να προχωρήσει τις κλειστές δομές η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να προχωρήσει τις κλειστές δομές η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να υλοποιήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά είναι η κυβέρνηση, θεωρώντας βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν προς όφελος της χώρας και κυρίων των τοπικών κοινωνιών. Οι όποιες μεμονωμένες αντιδράσεις είναι βέβαιο ότι δεν θα συνεχιστούν αφού τα αποτελέσματα σύντομα θα είναι απτά.

Ήδη, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων του στρατού ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη φτάσει στους χώρους κατασκευής των νέων δόμων.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών και στο πλαίσιο αυτό, η αποφασιστικότητά της πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία βρίσκονται σε έξαρση σήμερα θέματα δημόσιας υγείας, η αντιμετώπιση των οποίων είναι ευκολότερη σε μια κλειστή δομή και όχι σε μια ανοιχτή και άναρχη που αποτελεί υγειονομική βόμβα. 

«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες ανοιχτές δομές θα κλείσουν», είναι το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση, και ως προς την προσπάθεια μερίδας κατοίκων να δημιουργήσουν εντυπώσεις κατά την άφιξη των μηχανημάτων του στρατού που θα υλοποιήσουν τα μέτρα αυτή δείχνει να πέφτει στο κενό αφού τα επεισόδια ήταν μεμονωμένα.

Εχθές, Δευτέρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής αναδόχων, που θα αναλάβουν τις πρώτες ενέργειες για τη διαμόρφωση των κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά και σήμερα –Τρίτη- αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια ο ανάδοχος, που θα πάρει το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως αναφερόταν στη σχετική προκήρυξη, «το αντικείμενο των υπό ανάθεση συμβάσεων για τις προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού των γηπέδων στα νησιά Λέσβου, Χίου και Σάμου αφορά την πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις των περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων».

«Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωση προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων», προστίθεται. 

Έφτασαν τα μηχανήματα 

Ξεκίνησαν οι εργασίες στη Χίο 

Τα μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες, υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρίας που έχει αναλάβει το έργο.

Επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και των Μεστών της Χίου

Μικρής έκτασης επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και Μεστών Χίου, καθώς αποβιβάστηκαν εκεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών προσφύγων και μεταναστών.

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες», αναφέρει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή του. 

Ειδικότερα, τα ξημερώματα 10 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί και οι οποίες συγκρούστηκαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Εξάλλου, επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα και στο λιμάνι Μεστών Χίου. Λόγω της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αστυνομικοί κατέσχεσαν μολότοφ και ρουκέτες

Κατά την ένταση που επικράτησε νωρίτερα στην περιοχή οι αστυνομικοί κατέσχεσαν αυτοσχέδιες μολότοφ και ρουκέτες.