Από την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ σε συνθήκες ξενοδοχείου

Από την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ σε συνθήκες ξενοδοχείου

Του Τάσου Ευαγγελίου

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φυλακισμένους τρομοκράτες της 17ης Νοέμβρη αλλά και άλλους όπως αυτοί των «πυρήνων της φωτιάς», που τώρα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα και τη μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές Βόλου αλλά και μέσα από την μεταφορά του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές της Χαλκίδας.

Η πορεία προδιαγεγραμμένη αφού μια από τις πρώτες ενέργειες βουλευτού τότε του ΣΎΡΙΖΑ ήταν να επισκεφθεί τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και να του υποσχεθεί πως θα καταργηθούν οι φυλακές τύπου Γ. Φυλακές που κατασκευάστηκαν με αυστηρές προδιαγραφές προκειμένου να φιλοξενήσουν σκληρούς ποινικούς καταδικασμένους σε ισόβια αλλά και τρομοκράτες.

Ήταν Μάρτιος του 2015 και μετά τη συνάντηση με τη βουλευτή, κ. Λέβα,  ο Δημήτρης Κουφοντίνας διέκοπτε την απεργία πείνας αναμένοντας να κάνει πράξη η κυβέρνηση την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Το ίδιο υποσχόταν και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μετείχε και ο σύμβουλος του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Λάμπρου ξεκαθαρίζοντας προς τους συλληφθέντες για τρομοκρατία ότι θα ληφθούν μέτρα υπέρ τους.

Εμπόδιο τότε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τον οποίο, μάλιστα, κατονόμαζαν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι συλληφθέντες για τρομοκρατία τους εγκαλούσαν διότι δεν έκαναν πράξη τα όσα είχαν υποσχεθεί.

ΤΟ 2015 είχαν δοθεί στη δημοσιότητα διάλογοι φωτιά μεταξύ του συμβούλου του κ. Παρασκευόπουλου και των φυλακισμένων. Τα στοιχεία είχαν δοθεί από τον ίδιο τον κ. Πανούση στον Εισαγγελέα και σε αυτά γίνονταν αναφορές περί απομάκρυνσής του προκειμένου να ανοίξει οι δρόμος για τις αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί.

Και επειδή ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, ο κ. Πανούσης απομακρύνθηκε και στη συνέχεια η πορεία ήταν η γνωστή. Οι φυλακές τύπου Γ καταργήθηκαν. Ο νόμος που προέβλεπε ότι βαρυποινίτες και φυλακισμένοι για τρομοκρατία έπρεπε να συμπληρώσουν 18 χρόνια πριν μπορέσουν να λάβουν άδεια από τις φυλακές, άλλαξε και πλέον προβλέπει τη συμπλήρωση 8 ετών.

Έτσι, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο άνθρωπος που εκτέλεσε εν ψυχρώ 11 ανθρώπους κατάφερε να πάρει μέχρι τώρα τρείς άδειες. Αμετανόητος εξακολουθώντας να δηλώνει ότι είναι πολιτικός κρατούμενος από ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει, εκμεταλλεύεται πλέον τα όσα αυτό του προσφέρει.

Τώρα βρίσκεται στις ανοιχτού τύπου αγροτικές φυλακές Βόλου. Και ναι μεν δεν δικαιούται, όπως τουλάχιστον λένε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το ευεργέτημα να μετρούν ως διπλές οι ημέρες παραμονής του, το 2021 θα μπορεί να ζητήσει υπό όρους αποφυλάκιση.

Οι αγροτικές φυλακές του Βόλου είναι μια... βυσματική μετάθεση αφού θεωρούνται ως οι καλύτερες στον τομέα της διαβίωσης. Ο αρχιεκτελεστής της 17Ν βρίσκεται πλέον μακριά από το υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί με άλλους τρείς κρατούμενους.  

Ο Χριστόδουλος Ξηρός βρίσκεται σε μια πιο... αυστηρή φυλακή, εν τούτοις αισθάνεται πιο ασφαλής διότι είχε δημιουργήσει αρκετές... έχθρες ειδικά μετά την μη επιστροφή του από την άδεια που είχε λάβει και την εκ των υστέρων σύλληψή του.

Οι συνθήκες διαβίωσής του θα είναι καλές, όχι όσο του Κουφοντίνα, αλλά καλές.

Το ερώτημα είναι απλό και γεννάται μέσα από όλα όσα έχουν προηγηθεί. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δείχνει τόση στοργή προς τους τρομοκράτες της 17Ν;

Στο σύνολό τους οι πράξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ο Πάνος Καμμένος έχει ξεχάσει όσα έλεγε και έγραφε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) δείχνουν μια ιδιαίτερη ζέση και μια σχεδιασμένη και καλά εκτελεσμένη έσα από νόμους και διατάξεις έντονη ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι κατά συρροή δολοφόνοι.

Οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες και, μάλιστα, ως άτομα που μπορούν να ενταχθούν εκ νέου σε μια κοινωνία τη δομή της οποίας ακόμη και σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν υποστηρίζοντας ότι η ένοπλη δράση του ήταν απαραίτητη.

Οι κυβερνητικές δικαιολογίες δεν έχουν αντίκρυσμα. Απευθύνονται μόνο στις ομάδες υποστήριξης των τρομοκρατών και ειδικά του Δ. Κουφοντίνα. Ομάδες τα μέλη των οποίων χαρακτηρίζονται ακτιβιστές, και στα οποία όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το... μάτι.