«Απεταξάμην ΣΥΡΙΖΑ» από υποψήφιους Δημάρχους

«Απεταξάμην ΣΥΡΙΖΑ» από υποψήφιους Δημάρχους

Η πορεία των υποψηφιοτήτων που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους Δήμους της χώρας, τα χαμηλά ποσοστά και το κλίμα που επικρατεί εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών οδηγεί υποψήφιους Δημάρχους να δηλώνουν πως δεν έχουν και δεν θέλουν το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Η Κουμουνδούρου αναγκάστηκε να τα μαζέψει για τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα με τα πρόσωπα που στηρίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν στις τελευταίες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν υπερκομματικοί ενώ ακόμη και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος (ήταν στον συνδυασμό της Ρένας Δούρου) που διεκδικεί το Δήμο Αμαρουσίου προχώρησε σε ανάρτηση δηλώνοντας ότι ως συνδυασμός «δε διεκδικήσαμε, δε θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν».

Στην ίδια ανάρτηση του συνδυασμού τονίζεται μάλιστα ότι «Η αγωνία των κομματικών επιτελείων να απλώσουν τα δίχτυα τους στο Μαρούσι δεν μας αφορά» αν και στην εφημερίδα Αυγή υπάρχει δημοσίευμα για τα χρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και ο συνδυασμός «Ενωμένο Μαρούσι» του Γιώργου Καραμέρου.

Την ίδια στιγμή ο συνδυασμός του επίσης αντιπεριφερειάρχη με τη Ρένα Δούρου Πέτρου Φιλίππου εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρεται «στο δήμο Σαρωνικού ψηφίστε "Σαρωνικό Συνεργασία” Πέτρο Φιλίππου».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή αναφέρεται ότι «δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο φέρουν την παράταξή μας «Σαρωνικός Συνεργασία” να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο «Σαρωνικός Συνεργασία” είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική».

Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου διαψεύδουμε κατηγορηματικά, όποιο ή όποια κόμματα δηλώνουν ή δηλώσουν στήριξη. Εμείς επιζητούμε και επιδιώκουμε μόνον τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών»!

Οι ως άνω περιπτώσεις δεν είναι οι μοναδικές. Οι υποψήφιοι που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τηρούν αποστάσεις είτε αποκηρύσσουν σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Και αυτό διότι γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των πολιτών και επιχειρούν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο να υποστούν εκλογική ζημία εξ αιτίας τυχόν ταύτισης. 

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ανακοίνωσή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα που υποστηρίζει υπήρξε ένα μπαράζ ανακοινώσεων υποψηφίων όπως αυτές των υποψήφιων Δημάρχων Λαυρεωτικής, Ραφήνας - Πικερμίου, Παιανίας, Σιντικής Σερρών, Κάτω Νευροκοπίου, Άργους Ορεστικού και πολλών άλλα.

Τα μάζεψε ο ΣΥΡΙΖΑ 

Το μπαράζ των ανακοινώσεων ανάγκασε την Κουμουνδούρου να εκδώσει ανακοίνωση και να υποστηρίξει πως η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα δεν αφορά χρίσματα και στηρίξεις αλλά μια εκδήλωση «εκτίμησης» προς τα πρόσωπα των υποψηφίων σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό δεν σημαίνει και «σχέση κομματικής εξάρτησης».

«Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης».

Η εν λόγω ανακοίνωση δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται και το άγχος των υποψήφιων να μην ταυτιστούν με το κυβερνών κόμμα. Άλλωστε υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες είναι αυτοί που λαμβάνουν πρώτοι και επιτόπου τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού να πείσουν περί αλλαγής του κλίματος, δραματική μείωση της διαφοράς και ενδεχόμενο ντέρμπι εν όψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την αυτοδιοίκηση πέφτουν στο κενό.

Η επίκληση μυστικών δημοσκοπήσεων αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα που στοχεύει στους αναποφάσιστους που κατ εκτίμηση των δημοσκόπων, με βάση τα όσα συμβαίνουν στις προεκλογικούς περιόδους, ακολουθούν την λεγόμενη παράσταση νίκης. Δηλαδή ψηφίζουν υπέρ του κόμματος που προηγείται.