Απερρίφθη η αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους, Εκκλησίας - Πολιτική ήττα Τσίπρα

Απερρίφθη η αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους, Εκκλησίας - Πολιτική ήττα Τσίπρα

Ξεκάθαρη ήττα για το κυβερνητικό στρατόπεδο και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα συνιστά η απόρριψη της αναθεώρησης του άρθρου 3.1 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας που προωθούσε η κυβέρνηση από τη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε μόνο 150 ψήφους στη σχετική ψηφοφορία, λιγότερες δηλαδή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φέρονται να μην έχουν ψηφίσει το σχετικό άρθρο.

Στην κυβέρνηση «ψάχνονται» να εντοπίσουν τις διαρροές καθώς δεν είναι γνωστό πώς ψήφισαν οι 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν το εν λόγω άρθρο είναι η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Γεωργία Γεννιά, αν και η τελευταία εμφανίζεται να το διαψεύδει. 

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μια εμβληματική για τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση φέρεται να μην έχει λάβει κάν την πλειοψηφία των ψήφων στη Βουλή, δημιουργεί δεδομένα που οδηγούν σε μια πολιτική ήττα για το κυβερνών κόμμα αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας)

Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 3.1 θα αντικαθίστατο ως εξής: «Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις».

Στο τέλος του άρθρου 3 προστίθεται ερμηνευτική δήλωση ως εξής:

«Ερμηνευτική δήλωση. Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».