Απεργίες: Προς επανακατάθεση η τροπολογία του 50+1

Απεργίες: Προς επανακατάθεση η τροπολογία του 50+1

Με στόχο να «κατευνάσουν» τα πνεύματα πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως ο Γ. Δραγασάκης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Οι ενστάσεις των βουλευτών του κόμματος για την πρόσφατη τροπολογία για τις απεργίες «ανάγκασε» την υπουργό Εργασίας να παραδεχτεί ότι η τροπολογία που απέσυρε ουσιαστικά δεν θα αλλάξει. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι θα απαιτείται απαρτία 50+1 (των οικονομικά ενήμερων μελών) για να λάβει χώρα μια γενική συνέλευση και ακολούθως η απεργία θα μπορεί να προκηρυχθεί με σχετική πλειοψηφία. Για παράδειγμα αν ένα σωματείο αριθμεί 120 μέλη θα απαιτούνται 61 προκειμένου να ξεκινήσει η συνέλευση, ενώ για την λήψη απόφασης θα αρκεί η πλειοψηφία των παριστάμενων μελών.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης ξεδίπλωσε το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για καθαρή έξοδος στις αγορές, δίχως πιστοληπτική γραμμή. Αρχικά παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE), ωστόσο εξήγησε ότι δεν είναι στο χέρι μας. Προσέθεσε ότι οι εταίροι μπορούν να μας δώσουν πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο με μίνι μνημόνιο. Προσπαθούμε να πάμε δίχως αυτό, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο όσες έξοδοι στις αγορές έχει πραγματοποιήσει η χώρα έχουν πάει καλά ενώ και τα επιτόκια βρίσκονται σε χαμηλό 8αετιας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό σε προσαρμογή. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι «βαριά», αλλά επισήμανε ότι «θα τα πιάσουμε» . Η εκτίμησή του ήταν ότι πάμε σε μεγέθυνση της οικονομίας και  άρα δε θα χρειαστούν μέτρα για πλεόνασμα. Τέλος, προανήγγειλε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν αναβαθμίσεις από πιστοληπτικούς οίκους.

Αλέξανδρος Διαμάντης