Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα

Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα

Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την άρνησή του να δώσει στην ελληνική κυβέρνηση το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ και του ανακοινώθηκε η απέλασή του. Του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

«Η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει, αλλά δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας. 

Παράλληλα, προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας δήλωσε: 

«Η ανάρτηση της Συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας-Λιβύης στην ιστοσελίδα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις μας.

Οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.
 
Πέραν των τυπικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. 
 
Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο» καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.
Τόνισε επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει.

Μετά λύπης μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί, ο Λίβυος Πρέσβυς στην Αθήνα εκκλήθη στο Υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα. 
 
Θα ήταν σκόπιμο, ως προς αυτό, να διευκρινίσουμε τα εξής:

α) η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς τη λιβυκή.
β) Ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαν τεθεί.
γ) Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του ΥΠΕΞ της Λιβύης.  Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος παρέσχε το Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.
δ) Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Σας ευχαριστώ». 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό.

Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα.»

Διαβάστε ακόμα:

- Persona non grata ο πρέσβης της Λιβύης - Σήμερα η απέλαση