Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, 17:37

-A +A

Απειλές και από τον ΥΠΕΞ Αυστρίας για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, 17:37
-A +A

Την πλήρη στήριξή του προς την συνάδελφό του, την υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, στην επανάληψη των απειλών της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, σε περίπτωση που η Αθήνα "δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ", διαμήνυσε ο προερχόμενος επίσης από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Είναι "νόμιμη" αυτή η απειλή αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη του Σένγκεν, διατεινόταν ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας σίγουρος πως δεν λειτουργεί η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εκτιμά, όπως τόνισε, πως η πίεση προς την Ελλάδα θα αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα είναι πρόθυμη να δεχθεί την υποστήριξη που της έχει υποσχεθεί η ΕΕ στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθούν οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το θέμα αποπομπής της Ελλάδας που έθεσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

Νωρίτερα η Μικλ-Λάιτνερ είχε επαναλάβει τις απειλές που είχε εκτοξεύσει χθες εναντίον της Ελλάδας - με συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Ντι Βελτ" -- επισημαίνοντας σε δηλώσεις της πριν τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ, πως είναι ουσιαστικής σημασίας να διασφαλίσει η Ελλάδα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εάν δεν το κάνει τότε "τα εξωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα μετακινηθούν στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης".

Πρόσθεσε δε, πως από την Ελλάδα ζητείται να κάνει το ταχύτερο δυνατό όλα τα απαραίτητα για να ενισχυθεί η πραγματική διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και η ίδια είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί εκεί μία κοινή συνοριοφυλακή και μία ακτοφυλακή, η σχετική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο.

Όπως διατεινόταν εκ νέου η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, είναι "μύθος" ότι δεν μπορεί να φυλαχθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, καθώς, όπως είπε, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα είχε επαρκείς δυνατότητες για τη φύλαξη των συνόρων, και, κατά την άποψή της, ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά ναυτικά της Ευρώπης χρειάζεται μία πολιτική διοίκηση για να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων.

Αναφερόμενη στις χθεσινές απειλές της για αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, η Μικλ-Λάιτνερ επισήμανε πως "είναι καιρός τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους. Ο καθένας γνωρίζει πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και κατόπιν η Ευρώπη να επανακτήσει και πάλι την ικανότητα της για δράση"

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα