Απ. Βεσυρόπουλος: Λόγω των συνεπειών της πανδημίας η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων

Απ. Βεσυρόπουλος: Λόγω των συνεπειών της πανδημίας η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων

Στους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή, έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, της εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, στο οποίο κατατέθηκε και η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αυθαίρετων ενεργειών και κατασκευών, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα ο στόχος είναι να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να διορθωθούν λάθη που έχουν γίνει, αφού στα πρωτόκολλα κατεδάφισης συμπεριλαμβάνονται και οι κατασκευές που έχουν ενταχθεί στον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και να εξεταστούν όλες οι ενστάσεις και τα δεδομένα», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε:

«Είναι εμφανείς οι λόγοι αυτής της χρονικής παράτασης. Οφείλονται, πρώτον, στην πανδημία και στους περιορισμούς που απορρέουν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και δημιουργούν δυσκολίες στους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους ή να προβούν στη συγκέντρωση στοιχείων και δικαιολογητικών.

Δεύτερον, οφείλονται στη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Κατά κύριο λόγο σε αυτό το χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τις αναγκαίες αλλαγές στην κατεύθυνση της επεξεργασίας και του εκσυγχρονισμού του νόμου 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας».

Οφείλουμε να δούμε τη δυνατότητα ένταξης νομιμοποίησης και άλλης κατηγορίας έργων, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται σήμερα στον νόμο, πάντα όμως με όρους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος, είπε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γι' αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση αναλαμβ