Αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές της Πολωνίας

Αντιπαράθεση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές της Πολωνίας

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία αξιολόγησης των αποφάσεων της πολωνικής κυβέρνησης που αφορούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, παρουσία της Πολωνής πρωθυπουργού Μπεάτας Σίντλο.

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ ξεκινάει μια τέτοια αξιολόγηση, ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό γίνεται βάσει του πλαισίου Δικαίου του 2014.

Παίρνοντας το λόγο η πρωθυπουργός δήλωσε τη διάθεσή της για κάθε διάλογο ώστε «να απαλειφθούν οι παρεξηγήσεις», αλλά υπογράμμισε: «Αυτό που εμείς πάνω απ'' όλα θέλουμε είναι, να μπορεί η Πολωνία ως ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα και ως μέλος της ΕΕ, να μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των άλλων χωρών. Όταν δε, πρόκειται για αποφάσεις που αφορούν το εσωτερικό της, να έχουμε την εγγύηση ότι τηρείται η εθνική μας κυριαρχία και ότι τη σέβεστε».

Η Πολωνή πολιτικός έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή στους αγώνες του πολωνικού λαού για τις ελευθερίες του και στην προσήλωσή του στις «δημοκρατικές αξίες». Αναφορικά με τις αλλαγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστήριξε ότι σήμερα «λειτουργεί άψογα», ότι οι αλλαγές για τη λειτουργία του έγιναν σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και συνάδουν με αντίστοιχες διατάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Εξήγησε ότι στο σύνολο των 15 βουλευτών, οι πέντε είναι διορισμένοι από την τωρινή πλειοψηφία, οι δε 8 από την τωρινή αντιπολίτευση. Αναγνώρισε όμως στις παρεμβάσεις της, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι πολιτικό όργανο, φράση που προκάλεσε αντιδράσεις. Σε ό,τι δε αφορά στην εισαγωγή της ειδικής πλειοψηφίας (2/3) για τις αποφάσεις, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια πιο δημοκρατική διαδικασία απ'' ό,τι η απόλυτη πλειοψηφία.

Για το θέμα της νομοθεσίας για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η πρωθυπουργός της Πολωνίας υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν κατά πρώτον σε μεγαλύτερο πλουραλισμό και ουδετερότητα και κατά δεύτερο, στην εξασφάλιση μιας σταθερής χρηματοδότησης.

Εκ μέρους του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος, το λόγο πήρε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστεμπάν Κονζάλες Πονς, αντικαθιστώντας τον επικεφαλής του κόμματος Μ. Βέμπερ για «να μην υπάρξει πολιτική παρανόηση εξ'' αιτίας της εθνικότητας του ως Γερμανού» όπως ο ίδιος ο Βέμπερ εξήγησε.

Απευθυνόμενος στην πρωθυπουργό, ο κ. Κονζάλες υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η Πολωνία αλλά ο αυταρχισμός». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, είναι πρώτ'' απ'' όλα ένα σύνολο δημοκρατικών αξιών και μόνο στη συνέχεια, είναι μια αγορά. «Γι αυτό εκ μέρους όλων θέλουμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι και εσείς συμφωνείτε με αυτό» δήλωσε και πρόσθεσε:

Οι Πολωνοί αγωνίσθηκαν κατά όλων των δικτατοριών. Σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι εργαζόμαστε κατά της τρομοκρατίας. Όμως ο αυταρχισμός δεν έρχεται πάντα απ'' έξω. Ο χειρότερος αυταρχισμός μπορεί να έλθει από μέσα. Ο αυταρχισμός οδηγεί στην απορύθμιση της δημοκρατίας. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το κράτος δικαίου. Τους νόμους μπορείτε να τους αλλάξετε, τις αξίες ποτέ, κατέληξε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

 

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε ότι οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες βρίσκονται στο πλευρό των χιλιάδων Πολωνών που κατέβηκαν στους δρόμους υπερασπιζόμενοι το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

 

Ο κ. Πιτέλα δήλωσε ότι στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι να περάσει από δίκη την Πολωνία, ούτε να αντιστρέψει τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Αναγνώρισε ότι ως εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να επιφέρει τις αλλαγές που κρίνει, όμως «με πλήρη σεβασμό των αρχών του Ευρωπαϊκού Δικαίου» . Επεσήμανε ότι τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση της κ. Σβεντουό, αντιφάσκουν με αυτές τις αρχές και κάλεσε την πρωθυπουργό «να μην οδηγήσει την Πολωνία σε οδό που δεν της είναι αντάξια».

Ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Σιέντ Καμάλ, υπερασπίσθηκε τις θέσεις της πρωθυπουργού και σημείωσε ότι οι συνάδελφοί του ευρωβουλευτές του δίνουν την εντύπωση ότι «ψάχνουν να βρουν αρνητικά σχόλια για την πολωνική κυβέρνηση». Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να περιμένουν τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας, που είναι το συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για «τη δημοκρατία και το συνταγματικό δίκαιο» στην οποία έχει ήδη απευθυνθεί η Πολωνία.

Υπογράμμισε επίσης, ότι όταν η απερχόμενη κυβέρνηση είχε διορίσει τους δικούς της δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο λίγο πριν τις εκλογές, κανείς στην Επιτροπή δεν είχε θορυβηθεί.

Με ιδιαίτερα έντονη παρέμβασή του, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ, έκανε αναφορά στον αριθμό των δικαστών, στη σύνθεση των διορισμών από την κυβέρνηση, στις αποφάσεις με την ειδική πλειοψηφία των 2/3 και στη χρονολογική σειρά του πινακίου που η κυβέρνηση εισήγαγε ως κανόνα. Και σε άλλες χώρες ισχύουν παρόμοιες ρυθμίσεις, παραδέχθηκε ο κ. Φερχόφστατ - «εκείνο όμως που δεν υπάρχει πουθενά αλλού, είναι ο συνδυασμός των τεσσάρων αυτών στοιχείων ταυτόχρονα, που οδηγεί σε παράλυση το Συνταγματικό Δικαστήριο» τόνισε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

«Σεβόμαστε το ότι κερδίσατε τις εκλογές, εκείνο όμως που μας ανησυχεί και που κανένας δημοκράτης δεν κάνει, είναι το να καταχράται της πλειοψηφίας του για να ανατρέπει τις δημοκρατικές ισορροπίες» κατέληξε ο κ. Φερχόφστατ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ