Αντιπαράθεση Ν. Κοτζιά με Γ. Κουμουτσάκο και Οδ. Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή

Αντιπαράθεση Ν. Κοτζιά με Γ. Κουμουτσάκο και Οδ. Κωνσταντινόπουλο στη Βουλή

Η αντιπαράθεση έλαβε χώρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, που ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του υπουργείου Εξωτερικών για την χάραξη εθνικής εξωτερικής πολιτικής και η άμεση αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών του, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΕΞ, που ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι, η πλειονότητα των προτεινόμενων αλλαγών έχει κοινοποιηθεί στα κόμματα του κοινοβουλίου ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Πλην της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δήλωσαν ότι καταψηφίζουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντέτεινε ότι ανάλογη πρόταση έχει υποβάλει στο παρελθόν και ο ίδιος και ότι σε κάθε περίπτωση, η σχετική πρωτοβουλία δεν ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά στην κυβέρνηση.

Ο Νίκος Κοτζιάς, υπογράμμισε την ανάγκη της επιστημονικής αναβάθμισης του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλλει στη διαμόρφωση κρίσιμων αποφάσεων που άπτονται των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

«Το νέο ΚΑΣ, θα στελεχώνεται από μόλις 4 επιστημονικά στελέχη και θα έχει την δυνατότητα ανάθεσης επιστημονικών μελετών, με κόστος, ωστόσο, πολύ χαμηλότερο από τον προϋπολογισμό του ΕΚΑΣ στο παρελθόν», τόνισε και πρόσθεσε ότι ανάλογοι επιστημονικοί θεσμοί συνδιαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική πολλών τρίτων χωρών και ότι ο ρόλος τους έχει σαφώς θετικό πρόσημο.

Αναφερθείς στο υπό σύσταση Επιστημονικό Συμβούλιο, τόνισε ότι αυτό θα απαρτίζεται από εγνωσμένου κύρους Έλληνες καθηγητές διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, οι οποίοι θα επιλέγονται για 3ετή θητεία βάσει των προσόντων τους, τονίζοντας ότι «θέλουμε τους καλύτερους».

Όπως είπε, θα συσταθεί 3μελής επιτροπή που θα επιλέγει τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του νέου οργάνου, θα διασφαλίζει την συνέχεια και την θεσμική μνήμη, όσον αφορά τις εθνικές προτεραιότητες, τις ιδέες και τους προβληματισμούς που καθοδηγούν τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Ο Νίκος Κοτζιάς, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της διαφάνειας στην διαχείριση των απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά σχεδιάζεται τα παραστατικά για απόρρητες δαπάνες να παρουσιάζονται και να ελέγχονται από 5μελή επιτροπή του Κοινοβουλίου».

Ακόμη, ο Ν. Κοτζιάς, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) που ενώ παρέμενε ανενεργό, είχε ανελαστικές δαπάνες (ενοίκια και λειτουργικές δαπάνες) μέχρι και το 2014 και προέβλεπε απασχόληση 23 υπαλλήλων σημειώνοντας ότι το 2015 και το 2016 το ΕΚΕΜ δεν είχε έξοδα και ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα βάλουν οριστικά τέλος στις σπατάλες.

Αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει την δυνατότητα, κατά το διαγωνισμό Υποψηφίων Ακολούθων Πρεσβείας, επιλογής ως δεύτερης γλώσσας μιας εκ των επίσημων γλωσσών του ΟΗΕ, εκτός των γαλλικών, υποστήριξε ότι αυτή η διάταξη θα ανοίξει τις πόρτες του υπουργείου σε χρήσιμους υποψηφίους με άριστη γνώση ειδικών γλωσσών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μάρδας, τόνισε ότι τι νομοσχέδιο επιδιώκει να λύσει τα άμεσα προβλήματα του υπουργείου Εξωτερικών με έξι θεσμικές αλλαγές.

Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι, από τα έσοδα για τις βίζες, το 30% θα το παίρνει το ΥΠΕΞ και δεν θα πηγαίνει όλο το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Για συνονθύλευμα αποσπασματικών ρυθμίσεων έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στο σχέδιο νόμου, δεν υπάρχει εισαγωγικό κείμενο που να προσδιορίζει τον κεντρικό στόχο. Τόνισε ακόμα ότι το κόμμα του δεν θα το ψηφίσει επί της αρχής γιατί δεν υπάρχει αρχή. «Η μόνη κεντρική του ιδέα είναι η δημιουργία θέσεων για να καλυφθούν οι διορισμοί που έχουν έντονη οσμή εξυπηρετήσεων», υποστήριξε.

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του κόμματος του για τη συγκρότηση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας ότι θα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα λειτουργεί και σε κρίσεις, θα υπάγεται υπό τον πρωθυπουργό και θα απαρτίζεται από άριστους, πέρα από κομματικές αποχρώσεις.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι οι απευθείας προσλήψεις από τον υπουργό, και ότι το μόνο που κάνει είναι να ισχυροποιήσει τις αρμοδιότητες του.

«Αν πιστεύετε ότι αυτά είναι βήματα προς την αξιοκρατία που βοηθούν το ΥΠΕΞ εμείς δεν το πιστεύουμε για αυτό και θα καταψηφίσουμε το σχέδιο νόμου», κατέληξε.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, μίλησε για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε για λόγους ισονομίας, όπως είπε, να δοθεί δυνατότητα αναδρομικής ισχύς για τα όρια συνταξιοδότησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει με αυτό το νομοσχέδιο ότι εξυπηρετεί τις ίδιες κεντρικές επιλογές που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες υπηρετούν τα συμφέροντα και τις δράσεις του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ που αιματοκύλισαν τους λαούς.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο ΥΠΕΞ, ενώ τόνισε ότι, «οι περισσότερες ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και βάζουν τέρμα σε χρονίζουσες κακές πρακτικές».

Ο Σπύρος Δανέλης, εισηγητής από το Ποτάμι, χαρακτήρισε αναγκαιότητα την δημιουργία Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο που θα επικουρεί την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολα ζητήματα για την χάραξη μιας εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και ζήτησε να συζητηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη έχει καταθέσει το κόμμα του.