Άνθρακες ο θησαυρός! Τα ξέραμε... πριν από τα Paradise papers

Άνθρακες ο θησαυρός! Τα ξέραμε... πριν από τα Paradise papers

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Φαίνεται τελικά πως αυτή η κυβέρνηση αρέσκεται στο να δημιουργεί fake news και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Μία μέρα πριν από τη μεγάλη «αποκάλυψη», το Μέγαρο Μαξίμου είχε φροντίσει να μας προϊδεάσει ότι κάτι «σημαντικό», με πολιτικές προεκτάσεις που θα «ακουμπά» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έσκαγε μέσα από τα paradise papers.

O ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κόκκινο, φρόντισε να μας διαμηνύσει «ότι οι πληροφορίες του από τις Βρυξέλλες έλεγαν πως πρόσωπα μέσα από τα paradise papers ακουμπούν το περιβάλλον Μητσοτάκη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είχε «κλείσει το μάτι», τονίζοντας πως «κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή». Στις 6 Νοεμβρίου ο Κώστας Βαξεβάνης με ανάρτησή του στο facebook έριχνε τη δική του «προειδοποιητική» βολή:

«Με το θόρυβο που γίνεται για τις offshore των #paradise_papers αφήνω αυτό εδώ να υπάρχει», ποστάροντας ένα παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento για τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τελικά η «είδηση» έσκασε αλλά άνθρακες ο θησαυρός...

Το όνομα της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, Μαρέβας Μητσοτάκη, βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά ονόματα των paradise papers.

Μα, καλά δεν αποτελεί είδηση και μάλιστα πρώτου μεγέθους, θα αναρωτηθεί κάποιος. Θα μπορούσε να ήταν, αν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν γνωστή εδώ και εφτά χρόνια και μάλιστα με δημόσιες απαντήσεις και τοποθετήσεις, που έχουν φτάσει μέχρι και τις εισαγγελικές αρχές. Θα μπορούσε να ήταν αν δεν είχε αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αποτελεί «είδηση», σε μία χώρα που έχει ένα κακό χαρακτηριστικό, να ξεχνάει γρήγορα.

Η κυρία Μητσοτάκη, το 2010 δημιούργησε αλλοδαπή εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων την «Eternia Capital Management».

Αυτή είναι η εταιρεία που βρίσκεται στα paradise papers. 

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε τρεις «λεπτομέρειες», που έχουν όμως τη δική τους σημασία.

- Λεπτομέρεια πρώτη: Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της κυρίας Μητσοτάκη δεν ήταν «στη σκιά», δεν ήταν μία επιχείρηση που κινούνταν «στο σκοτάδι». Αντιθέτως, όλες οι λεπτομέρειες αναγράφονται στο βιογραφικό της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη, το οποίο βρίσκεται στο διαδίκτυο, σε κοινή θέα.

Η εταιρεία διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αλλοδαπού αμοιβαίου κεφαλαίου, με επενδυτές ξένες τράπεζες και αλλοδαπούς θεσμικούς επενδυτές για μία διετία, από το 2010 έως 2012, όταν και τερμάτισε τη δραστηριότητά της.

- Λεπτομέρεια δεύτερη: Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την πολύ γνωστή τραπεζική εταιρεία «Goldman Sachs Execution & Clearing LP» και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επενδυτική τράπεζα «JP Morgan London», δύο εταιρείες κολοσσούς που η παρουσία τους και μόνο μηδενίζει την όποια πιθανότητα «περίεργων» κινήσεων.

- Λεπτομέρεια τρίτη: H συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκε στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και μάλιστα πρόσφατα, με αφορμή την υποβολή ή όχι «πόθεν έσχες» από την κυρία Μητσοτάκη.

Στις 9 Οκτωβρίου η εισαγγελία έκλεισε το θέμα, αποφαινόμενη ότι η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ δεν είχε υποχρέωση να καταθέσει κοινή δήλωση με τον κ. Μητσοτάκη το διάστημα από 2006 έως 2014, όταν το ζευγάρι - όπως είχαν δηλώσει και οι δύο - βρισκόταν σε διάσταση και είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Να θυμίσουμε ότι η σχετική προκαταρκτική έρευνα είχε αρχίσει τον περασμένο Φεβρουάριο, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Ποια λοιπόν είναι η είδηση που έβγαλαν τα paradise papers και τόσο πολύ είχε «διαφημίσει», έστω και δια της πλαγίας οδού, το Μέγαρο Μαξίμου; Η απάντηση δική σας...

Διαβάστε ακόμα:

-Εμπλέκουν τη Μαρέβα Μητσοτάκη στα Paradise Papers - Τι απαντά