Με τροπολογία καταργείται το ασυμβίβαστο - Ανοίγει ο δρόμος για Κουντουρά και Δανέλλη

Με τροπολογία καταργείται το ασυμβίβαστο - Ανοίγει ο δρόμος για Κουντουρά και Δανέλλη

Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση νομοθετεί με στόχο την επιβίωσή της και τη διατήρηση των 151 ψήφων που τη στηρίζουν στη Βουλή καταθέτοντας τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε έναν βουλευτή να μπορεί να είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί από την έδρα που κατέχει. Η τροπολογία φωτογραφίζει την Έλενα Κουντουρά και τον Σπ. Δανέλλη που σύμφωνα με πληροφορίες θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι δεν θα χρειαστεί να απωλέσουν την βουλευτική ιδιότητα κατά την προεκλογική περίοδο.

Με την τροπολογία νομοθετείται η δυνατότητα ένας βουλευτής που θα είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή να διατηρεί ταυτόχρονα την έδρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μάλιστα στην περίπτωση που δεν εκλεγεί στην Ευρωβουλή θα μπορεί να παραμείνει βουλευτής ενώ εφόσον εκλεγεί θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποια έδρα θα κρατήσει.

Με τον τον τρόπο αυτό ο Αλ. Τσίπρας διατηρεί τις ψήφους που χρειάζεται για να δηλώνει στη Βουλή πλειοψηφία και να περνούν και τα νομοσχέδια που κατατίθενται. Και αυτό διότι στην περίπτωση που ίσχυε ο σημερινός νόμος και για παράδειγμα η κ. Κουντουρά εντασσόταν στο ευρωψηφοδέλτιο θα έπρεπε και να παραιτηθεί. Η βουλευτική της έδρα όμως ανήκει στους ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου στη θέση της θα ορκιζόταν ο πρώτος αναπληρωματικός της από αυτό το κόμμα.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Σπ. Δανέλλη. Η έδρα ανήκει στο Ποτάμι και ενδεχόμενη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα θα σήμαινε την αντικατάστασή του από τον πρώτο αναπληρωματικό αυτού του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλ. Τσίπρας, κινούμενος με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον, φέρνει στη Βουλή αλλαγές που θα ψηφιστούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και θέτει τις παραμέτρους που τον εξυπηρετούν ώστε να μην τεθεί εκ νέου θέμα απώλειας δεδηλωμένης.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Οι έξι που υπολείπονται για τη συμπλήρωση των 151 έχουν παραχωρήσει τη ψήφο τους δια επιστολής προκειμένου να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυβερνητική πλειοψηφία στις ψηφοφορίες. Δύο έξ αυτών είναι η κ. Κουντουρά και ο Σπ. Δανέλλης, ενδεχόμενη αποχώρηση των οποίων δύναται να προκαλέσει προβλήματα

Ο Αλ. Τσίπρας με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να κλείσει και τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Πρόκειται δηλαδή για μια κίνηση όπου έχει διττό στόχο. Και να εξυπηρετησει το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των δύο βουλευτών και να αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πρόωρα.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει τίποτα αν τελικά το σενάριο του Μαΐου προταχθεί σε ο,τι αφορά τις εθνικές εκλογές. Δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για τον πρωθυπουργό. Όπως δεν αποτρέπει και το ενδεχόμενο εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που τον εξυπηρετεί ή μεγέθους που δεν μπορεί να διαχειριστεί. 

Δείτε εδώ την τροπολογία