Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά - Με 12,5% προηγείται η ΝΔ
Δημοσκόπηση Pulse

Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά - Με 12,5% προηγείται η ΝΔ

Ανησυχία προκαλούν στους πολίτες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με την πλειοψηφία να θεωρεί θετική μόνο τη στάση της Γαλλίας και αρνητική της Γερμανίας, της Ε.Ε. συνολικά και των ΗΠΑ. Ικανοποιημένοι και από τη στάση της Κυβέρνησης σε ποσοστό 55%.

Θετικά κρίνει το 55% την επιλογή Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ το 49% αποτιμά θετικά τα μέτρα για το προσφυγικό.

Στο 12,5% ανέρχεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης φτάνει στο 47%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα:

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 12% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 25,5% στη δεύτερη θέση.

Αμετάβλητο στο 6,5% παραμένει το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Pulse, ενώ έπονται το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με ποσοστό 3%.

PULSE

Στο ερώτημα, «πόσο σας ανησυχούν οι πρόσφατες εξελίξεις και οι προκλήσεις από την Τουρκία», ποσοστό 62% του δείγματος απάντησε «Πολύ/Αρκετά», 16%  απάντησε «Μέτρια», ενώ αντίστοιχο ποσοστό (16%) απάντησε «Λίγο/Καθόλου».

PULSE

Αναφορικά με την αξιολόγηση των αποφάσεων και των ενεργειών της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά, ποσοστό 55% των ερωτηθέντων απάντησε πως οι αποφάσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης κινούνται «Σίγουρα/Μάλλον προς την σωστή κατεύθυνση», ενώ ποσοστό 36% απάντησε πως κινούνται «Σίγουρα/Μάλλον προς την λανθασμένη κατεύθυνση».

PULSE

Αναφορικά με την αξιολόγηση της στάσης της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ελληνοτουρκικά, μόνο η Γαλλία συγκεντρώνει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες, ενώ μόλις το 10% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά την στάση της Γερμανίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 67% αξιολογεί θετικά την στάση της Γαλλίας, ενώ το 31% αξιολογεί θετικά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο αντίποδα, το 76% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την στάση της Γερμανίας στα Ελληνοτουρκικά, ενώ το 64% θεωρεί αρνητική την στάση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ίδιο ζήτημα.

PULSE

PULSE

Θετικά αξιολογεί η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, το 58% των πολιτών αξιολογεί «Σίγουρα/Μάλλον θετικά» την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ενώ ποσοστό 31% αξιολογεί «Σίγουρα/Μάλλον αρνητικά» την παραπάνω απόφαση.

PULSE

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ποσοστό 49% θεωρεί πως αυτά κινούνται «Σίγουρα/Μάλλον προς την σωστή κατεύθυνση».

Στον αντίποδα ποσοστό 39% θεωρεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται «Σίγουρα/Μάλλον προς την λανθασμένη κατεύθυνση».

PULSE

Προβάδισμα 47 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 66% των ερωτηθέντων να απαντάει πως στις ερχόμενες εκλογές θα επικρατήσει το κυβερνών κόμμα, ενώ ποσοστό 19% πιστεύει πως νικητής θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

PULSE

Στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με διαφορά 18%.

Πιο συγκεκριμένα, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το 26% που θεωρεί καταλληλότερο για την πρωθυπουργία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

PULSE

Tέλος, ως «μέτρια» αξιολογεί την προσωπική του οικονομική κατάσταση το 47% των ερωτηθέντων, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη μέτρηση της Pulse. Παράλληλα, ποσοστό 16% θεωρεί την οικονομική του κατάσταση «Πολύ άνετη/ Άνετη», ενώ το 32% την χαρακτήρισε «Πολύ Δύσκολη/ Δύσκολη».

PULSE

* Η έρευνα της Pulse διενεργήθηκε σε πανελλαδική κλίμακα, με δείγμα 1.210 πολιτών με δικαίωμα ψήφου, το χρονικό διάστημα 21-22 Ιανουαρίου 2020.