Ανιστόρητη η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Ανιστόρητη η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Πρωτοβουλία για την προβολή και προώθηση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντο θα αναλάβει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Η εκκίνηση θα γίνει στο δημοκρατικότερο θεσμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε, λέγοντας ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση όσο των ευρωβουλευτών της ΝΔ να αναλάβουν μετά την εκλογής του καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες προώθησης αυτού του εθνικού καθήκοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ανάλογη δράση θα αναλάβουν οι βουλευτές εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον κατ/ εξοχήν αρμόδιο θεσμό προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου», συμπλήρωσε και μάλιστα υπογράμμισε ότι η ΝΔ ήδη έθεσε το θέμα σε ανώτατο επίπεδο και στον ΟΗΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Πρόεδρος της ΝΔ καταδίκασε τη δολοφονική, όπως την χαρακτήρισε, επίθεση  που δέχτηκε χθες ένας νέος άνθρωπος σε εκδήλωση μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη.  « Μνημονεύουμε, σήμερα, ένα από τα πιο τραυματικά γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας.

Τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που σφράγισε τη ζωή του έθνους μας. Έναν κύκλο αίματος και διώξεων που όμως έγινε σφραγίδα μνήμης και οφειλή δράσης για τις γενιές που ακολούθησαν. Και θα αποτελεί εθνικό φάρο και για αυτές που έρχονται», επισήμανε με νόημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι ο ελληνικός κόσμος εκείνης της εποχής ήταν φορέας μιας ανοιχτόμυαλης και φιλελεύθερης αντίληψης για την οργάνωση των ανθρώπινων κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτή την αντίληψη πρόβαλε ο ηγέτης του έθνους, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στη συνδιάσκεψη της Ειρήνης και στο σχεδιασμό του για τη μεταπολεμική εποχή.

Στόχος του ήταν η επιβίωση των διάφορων κοινοτήτων και ο σεβασμός της ταυτότητάς τους. Είτε στη μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών που ο ίδιος δημιουργούσε είτε και εκτός των δικών της συνόρων. Σε αυτά τα στοιχεία βάσιζε, τότε, η Ελλάδα την πολιτική της και ο ηγέτης της το σχεδιασμό του και για το μέλλον των Ελλήνων Ποντίων», είπε.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να δώσει τη συνολική εικόνα. Αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Ελλάδα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, κατεστραμμένη και ηττημένη η ίδια, δέχθηκε τότε περίπου 1.300.000 άμοιρους πρόσφυγες. Η αποκατάστασή τους φαινόταν στόχος αδύνατος». «Αλλά, τελικά, με μια υπερέκταση των προσπαθειών της, αλλά και με βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, η χώρα πέτυχε να τους αποκαταστήσει και να τους εντάξει στην κοινωνία της», σημείωσε ακόμα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτή η επιτυχία, όμως, δεν ανήκει μόνον στο κράτος. Κι αυτό διότι «σε αυτή την Ελλάδα, οι πρόσφυγες του '22 -μεταξύ τους και οι Πόντιοι- εισέφεραν όλη τους τη δύναμη. Τη δημιουργικότητα και το πνεύμα προόδου που είχαν ανέκαθεν».

«Με λίγα λόγια, οι Πόντιοι, ως εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού, τίμησαν την πατρίδα με κάθε τρόπο. Και συνεχίζουν να το κάνουν, κρατώντας ζωντανή και αναπτύσσοντας την παράδοσή τους -παντού στον κόσμο», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Φωτογραφία intime news