Angela Merkel σε Αλέξη Τσίπρα: Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Angela Merkel σε Αλέξη Τσίπρα: Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος φέρεται να εισέπραξε με προσεκτικό μεν, πλην αρκετά σαφή τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας από την καγκελάριο Angela Merkel κατά το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Βερολίνο.

Στη διάρκειας 95 λεπτών συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, το οικονομικό ήταν το θέμα που κυριάρχησε, καθώς το συζήτησαν κατά τα τρία τέταρτα της κουβέντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυρία Merkel, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έδειξε και στην συζήτηση αυτή, τη διάθεση που εξέφρασε στις δημόσιες δηλώσεις της, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν γίνεται με το Βερολίνο, αλλά με τους θεσμούς και φάνηκε να μην ενθουσιάζεται με τη λογική της πολιτικής λύσης, τουλάχιστον ανοιχτά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. ο πρωθυπουργός επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταση στην ποσοτική χαλάρωση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κατά την άποψη του πρωθυπουργού, η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένης και της πολιτικής αλλαγής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.

Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος εφέρετο να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα». Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών, εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Από εκεί και πέρα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κρίσιμη καμπή των ευρω-τουρκικών σχέσεων, όπως και ότι Κυπριακό και προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Αναλύοντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως είναι κρίσιμη η διατήρηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας. Ταυτόχρονα δε, επιβάλλεται και άλλα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τόσο άμεσα σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών, ελληνο-τουρκικών διαβουλεύσεων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό. Εν κατακλείδι, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του να πάρει ενεργό ρόλο η ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη.

Α. Τσίπρας: Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων

«Θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση, εδώ όμως δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας Πρωθυπουργός την κατάσταση.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το προσφυγικό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σχετικώς, είπε η καγκελάριος αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της, πρόσθεσε.  

Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της Συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε ακόμα η γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο.

Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους. Διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση, δήλωσε από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα ενημερώσω την καγκελάριο για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ότι αφορά την οικονομία όσον αφορά και την γεωπολιτική σταθερότητα.

Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.

Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια, είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Aλ. Τσίπρας: H επιμονή του ΔΝΤ για νέα μέτρα είναι αντιδημοκρατική

- A. Merkel: Δεν έχω την πρόθεση να μπω σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο