ΑΝΕΛ: Ζητούμενο στη συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις

ΑΝΕΛ: Ζητούμενο στη συνταγματική αναθεώρηση να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις

«Η συζήτηση για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος μόλις ξεκίνησε και όλες οι απόψεις που θα τεθούν στο τραπέζι δημόσια, θα συζητηθούν. Χθες γιορτάζαμε τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Τότε κάποιοι νέοι αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης. Με τα χρόνια όμως φθάσαμε να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε δυναστείες, στο πλαίσιο ενός ακραίου δίπολου, το οποίο δημιούργησε πρόβλημα στις δημοκρατικές και θεσμικές διαδικασίες» ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, μιλώντας στο "Kontra Channel".

«Τόσο το ζήτημα του εκλογικού νόμου όσο και αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης τίθενται σε ουδέτερο χρόνο. Η πρώτη αξιολόγηση για την οικονομία έχει κλείσει και η επόμενη θα ξεκινήσει το φθινόπωρο» είπε, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επίσης, υπενθύμισε ότι οι ΑΝΕΛ έχουν εκφραστεί υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων.

«Το ζητούμενο στη συνταγματική αναθεώρηση είναι να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, σε μια σειρά θεμάτων από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα και όχι να δούμε μια επανάληψη καταστάσεων, που είδαμε παλαιότερα με το ΠΑΣΟΚ, άλλα να εισηγείται και άλλα να ψηφίζει. Περιμένουμε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις, γιατί το τελευταίο διάστημα από τη ΝΔ, ακούγονται μόνο ευχολόγια, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας, αντί για συγκεκριμένες προτάσεις» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Ανέφερε επίσης, ότι στις δημόσια αναρτημένες προτάσεις των ΑΝΕΛ, προβλέπεται ο περιορισμός της θητείας των βουλευτών, προκειμένου να μην υπάρχουν επαγγελματίες βουλευτές και κατέληξε, λέγοντας ότι, «στα συν της συνταγματικής αναθεώρησης θα είναι η κατάργηση - επιτέλους - του άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ποινικής ευθύνης υπουργών και υφυπουργών και του περιβόητου σχετικού νόμου, που είναι εμπνεύσεως του κ. Βενιζέλου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ