Ανεχέγγυος και αντιθεσμικός ο λόγος της κυβέρνησης

Ανεχέγγυος και αντιθεσμικός ο λόγος της κυβέρνησης

Του Γιάννη Σιδέρη 

Η κυβέρνηση είτε μιλά χωρίς αιδώ για μια ανύπαρκτη παράλληλη Ελλάδα που όλο βρίσκεται ενώπιον της αναπτυξιακής απογείωσης, είτε ο λόγος της ευτελίζει τη θεσμική ευταξία που επιβάλει η θέση της. Σε κάθε περίπτωση έχει εθίσει τον φιλικό της λαό να αποδέχεται την παραδοξότητα ως κανονικότητα και την απόκρυψη της αλήθειας… ως αλήθεια.

Έτος… υψηλών ρυθμών ανάπτυξης

«Το 2017 θα είναι έτος υψηλών ρυθμών ανάπτυξης», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ουδείς λόγος αμφισβήτησης του πρωθυπουργικού διαγγέλματος. Άλλωστε όπως είπε ο ίδιος «φιλοδοξούμε το 2017 να είναι το έτος που θα επιβεβαιώσει την ιστορία μας»!

Ποια ιστορία; Κατ΄ αρχάς των διαβεβαιώσεών του ιδίου: Στις αρχές του περασμένου χρόνου, στο Νταβός, είχε δηλώσει ότι «το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια κοινότητα».

Αν τελικά δεν καταπλήξαμε, δεν φταίει η κυβέρνηση αλλά προφανώς εκείνοι οι… κάποιοι, όπως είπε προσφάτως από την Ιεράπετρα, που κρατούν τα φτερά μας!

Η φτώχεια προχωράει αλλά ο πρωθυπουργός δηλώσει ότι το 2017 η χώρα θα κάνει «το μεγάλο άλμα μπροστά». (Η λιανική κατανάλωση τροφίμων στα σούπερ-μάρκετ υποχώρησε κατά 7% το έτος που πέρασε, αλλά μάλλον οφείλεται στη μαζική δίαιτα που υποβάλλουν οι έλληνες εαυτόν, για λόγους αισθητικής, προς χάριν της σιλουέτας τους).

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ως κομματικό γραφείο 

Η υπουργός κα Όλγα Γεροβασίλη, φέρεται από ένα δημοσίευμα να παρατύπησε σχετικά με επαγγελματικές της δραστηριότητες, μη συνάδουσες με τη βουλευτική της ιδιότητα. Η ίδια έσπευσε να απαντήσει επί της ουσίας της κατηγορίας (και ψύχραιμα κατά τη γνώμη μας), επικαλούμενη νομική επιχειρηματολογία, και προαναγγέλλοντας δικαστική προσφυγή.

Εκείνο όμως που δεν ήταν καθόλου ψύχραιμο ήταν ο γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το οποίο επιδόθηκε σε ένα πρωτοφανές υβρεολόγιο, όχι μόνο κατά της εφημερίδας που το δημοσίευσε και του «εκδοτικού κατεστημένου» (στο οποίο ο πρωθυπουργός ήθελε αλλά δεν μπόρεσε να ορίσει δικό του διευθυντή) αλλά και κατά του Ποταμιού με χείριστο τρόπο. 

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού είναι θεσμικό όργανο που έχει ως έργο την ενημέρωση των πολιτών επί των στόχων και των δράσεων της κυβέρνησης. Είναι επίσης υποχρεωμένο να απαντά τεκμηριωμένα, σοβαρά και με την αποστασιοποιημένη τυπική ευγένεια που υποχρεούται, ως θεσμικό όργανο, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Ποια σχέση έχουν τα ανωτέρω με εκφράσεις όπως ότι ο Μητσοτάκης θέτει υπό την σκέπη του τα δημοσιογραφικά ορφανά του Ψυχάρη, ότι η ΝΔ και προσωπικά ο Μητσοτάκης έδωσε το franchise της διαπλοκής και του βούρκου, ότι συνεχίζει να κάνει σημαία του τον βούρκο, ενώ για το Ποτάμι, που «σέρνεται πίσω από τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι καλύτερα για την επιβίωσή του να κάνει τάμα στον Άγιο Βασίλη;

Αυτή η επίθεση ήταν δουλειά του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του πρωθυπουργικού Γραφείου, που θα πρέπει να πληροί τον θεσμικό του ρόλο ως γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού της χώρας και όχι ως κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ (φυσικά ζητάμε ίσως πολλά. Στο ίδιο γραφείο, καθώς και σε γραφεία τύπου κάποιων υπουργών, έχουν λουφάξει trolls, ως ανταμοιβή και συνέχιση του… αριστερού έργου, του character assassination, για όποιον δημοσιογράφο έκανε και κάνει την όποια κριτική, ακόμη και την πιο ψύχραιμη, προς την κυβέρνηση…).

Άλλα λέει η επιστολή Τσακαλώτου, άλλα οι Φλαμπουράρης και Σταθάκης

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν και του χρόνου «σύνταξη» στους συνταξιούχους. Το ίδιο άφησε ανοιχτό και ο Γιώργος Σταθάκης. Δεν ενιστάμεθα επί της ουσίας, αν δηλαδή θα έπρεπε να τα πάρουν άλλες κατηγορίες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι οικογενειάρχες, ας πούμε. Ούτε αναφέρουμε το γνωστό, μη ενιαίο του κυβερνητικού λόγου, ότι έξω υποτάσσονται και μέσα επιδίδονται σε λεονταρισμούς που τελικά πληρώνει η χώρα.

Επί θεσμικής ευταξίας και εδώ ο λόγος. Πόσο σεβαστή είναι η επίσημη επιστολή του υπουργού Οικονομικών και η υπογραφή του πρωθυπουργού στους δανειστές, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί του τον εκθέτουν; Στην επιστολή ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει : «Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μία εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης το Συνταξιοδοτικού».

Προφανώς τους κους Φλαμπουράρη και Σταθάκη δεν τους ενδιαφέρει η αξιοπιστία του λόγου του πρωθυπουργού της χώρας. Ίσως ούτε και τον ίδιο, γιατί δεν μάθαμε να τους τράβηξε κάνα αυτί!

Επί της ουσίας καμία απάντηση 

Τέλος: Ο κ. Σταθάκης, αφενός κατάγεται από πλούσια οικογένεια, αφετέρου ως χαρακτήρα, δεν θα τον συνέδεε εύκολα κάποιος - και σίγουρα όχι ο γράφων - με ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες. Ωστόσο με την αρτιότητα των «πόθεν έσχες» του υπάρχει πρόβλημα. Τη μια ξεχνάει να δηλώσει 38 ακίνητα και 1,8 εκατ. ευρώ, την άλλη εξαφανίζονται από τις καταθέσεις του 2,1 εκ. ευρώ, χωρίς να δικαιολογείται η συγκεκριμένη απομείωση από κάποια αγορά που να καταγράφεται στις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Και όταν ο δημοσιογράφος του Κρατικού Πρακτορείου τον ρωτάει πως αντιμετωπίζει το γεγονός ότι κάθε φορά που δημοσιοποιούνται τα «πόθεν έσχες» είναι ο «αγαπημένος» μερίδας των ΜΜΕ, ο υπουργός απατάει καταλυτικά – και προκλητικά προς όλους μας: Με κωμική διάσταση απέναντι στα ψευδή δεδομένα που αναπαράγονται περί δεκάδων σπιτιών, ξεχασμένων εκατομμυρίων και λοιπά».