7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Αναζητούν άλλοθι στα επιδόματα και ψηφίζουν ένα ακόμη μνημόνιο

Αναζητούν άλλοθι στα επιδόματα και ψηφίζουν ένα ακόμη μνημόνιο

Του Τάσου Ευαγγελίου

Αν και στο σύνολό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα και το νέο μεσοπρόθεσμo που ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, ή πρόγραμμα όπως το αποκαλούν, ταυτόχρονα αναζητούν ένα άλλοθι, το οποίο στην παρούσα φάση είναι τα επιδόματα που τάζει η κυβέρνηση μέσα από τα υπερπλεονάσματα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή. Άλλωστε εν αντιθέσει με τις προηγούμενες φορές ούτε ένας βουλευτής της συγκυβέρνησης δεν τόλμησε να... γκρινιάξει τηλεοπτικά και να αμφισβητήσει οτιδήποτε. Στο σύνολό τους «κατάπιαν» ακόμη και το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπήκε καν στον κόπο να τους κάνει μασάζ, και αποδέχτηκαν ασθμένως τα όσα τους είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περί «επιδομάτων» στους... ιθαγενείς και μιας νέας... επαναδιαπραγμάτευσης από... Σεπτέμβριο για τις συντάξεις.

Είναι ενδεικτικό ότι ουδείς εξ αυτών αντέδρασε και στο γεγονός ότι καλούνται να ξαναψηφίσουν το νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις αφού οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ εγκρίνουν και την μείωση του αφορολόγητου από την 1-1-2020 για το οποίο ο υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν επρόκειτο να μειωθεί περαιτέρω.

Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει όπως έχει ήδη αναφερθεί νέα μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, και όπως ανέφερε χθες και η Ν.Δ. «τα μέτρα του 2019, στο σκέλος των συντάξεων, είναι αυξημένα κατά 389 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση πέρυσι το Μάιο». 

«Με κάθε υπογραφή τους, δυστυχώς, προστίθενται και νέα μέτρα» σημειώνουν στη Ν.Δ. και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς. Σε ότι αφορά τα υπερπλεονάσματα, που σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα επί κυβερνήσεως Ν.Δ. ότι επιτυγχάνονται με «αίμα» έχει ήδη γίνει γνωστό πως ψηφίζουν να φτάσουν το 5,2% το 2022 στεγνώνοντας τελείως την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλωστε έκθεση που να μην επιβεβαιώνει ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από φόρους, φόρους και φόρους.

Ακόμη και ο νέος συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, Φραγκίσκος Κουτεντάκη το αναφέρει στην τελευταία του έκθεση παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρόσφατα ήταν και ένας εκ των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του κράτους. 

Η κορυφαία επιτυχία της Κυβέρνησης είναι η υποθήκη της Δημόσιας Περιουσίας. Με το άρθρο 109 του Πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση βάζει ενέχυρο τη δημόσια περιουσία μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ. Μια εγγύηση που παρέχεται μέσω του Υπερταμείου το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά και στην οποία έχει εκχωρηθεί το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για ένας αιώνα.

Όποιος ανατρέξει στις δηλώσεις Π. Καμμένου (πριν γίνει συγκυβερνήτης) περί υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας από την «εθνοπροδοτική κυβέρνηση ΝΔ. - ΠΑΣΟΚ» μπορεί να συνειδητοποιήσει και αυτή την κυβίστηση. Που δεν είναι η μόνη.

Οι πολίτες πλέον δεν εντυπωσιάζονται ούτε από τη στάση Τσίπρα-Καμμένου ούτε από τα όσα πράττουν οι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όπως όλα δείχνουν απλά περιμένουν και δεν προτίθενται να ασχοληθούν με «τις χάντρες και τα καθρεπτάκια» που θα μοιράσουν. Αν προλάβουν...