Ανατροπή: Αναθεωρητέο το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Ανατροπή: Αναθεωρητέο το άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους

Συγκεντρώνοντας τελικά 151 ψήφους, εγκρίθηκε οριακά η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 που ορίζει τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι ψήφοι για το επίμαχο άρθρο καταμετρήθηκαν δύο φορές: στην πρώτη είχαν μετρηθεί 150 ψήφοι ενώ στη δεύτερη καταμετρήθηκαν 151 ψήφοι.

«Σε μια σειρά άρθρων τα οποία ήταν οριακά μπορεί να χρειάστηκαν και 3 και 4 επανακαταμετρήσεις», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την ανατροπή των πληροφοριών που ήθελαν το εν λόγω άρθρο να μην συγκεντρώνει πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Με 151 εγκρίθηκε και η παράγραφος 2 ενώ η παράγραφος 3 συγκέντρωσε 167 ψήφους. Πλέον το άρθρο 3 θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής.

Από όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τόσο το άρθρο 3 όσο και άλλα άρθρα από την κυβερνητική πρόταση, ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, με ανάρτησή της στο Facebook διέψευσε πληροφορίες που την ήθελαν να καταψηφίζει το άρθρο 3.

Σε κάθε περίπτωση για αρκετή ώρα επικρατούσε σύγχυση καθώς πληροφορίες από τη Βουλή ανέφεραν ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 είχε απορριφθεί καθώς η παράγραφος 1 είχε λάβει 150 ψήφους.

Η συγκεκριμένη παράγραφος σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξει».

Με ανακοίνωσή του μετά το τέλος της καταμέτρησης το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προέβη στην εξής ανακοίνωση: 

- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).

- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).

Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).

Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ'' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.