Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό!

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό!

Με μια ανακοίνωση που δεν προκάλεσε έκπληξη, αφού περιλαμβάνει τις καταστατικές θέσεις του κόμματος που διαφέρουν από την τελευταία κυβερνητική στροφή στο μεταναστευτικό, το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ευθέως κατά της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστευτικών ροών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επι της ουσίας επικρίνει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα καλώντας τα μέλη του “να  αντισταθούν στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, να διεκδικήσουν ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων”.

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, αναδεικνύοντας την ανησυχία του αλλά και την “οργή” των διεθνών οργανισμών, για όσα συναποφάσισε (και) η χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατά των κυβερνητικών πολιτικών (του ΣΥΡΙΖΑ) και της Ε.Ε. και η πρόσκληση για σχετική εκδήλωση – συζήτηση των μελών του:

“Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7.03.2016, και κυρίως οι πληροφορίες που διακινούνται για την πρόταση της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ανησυχία, αλλά και την οργή των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κινημάτων αλληλεγγύης, κομμάτων, βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους την έντονη αντίθεσή τους στα σχέδια της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και ακολούθως απέναντι στις αρχές της ίδιας της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου.

Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη περίοδο μέχρι τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου, οπότε και θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις, τόσο για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή, όσο για εκείνους που θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά ενάντια σε λογικές που αρνούνται να σεβαστούν τη Συνθήκη της Γενεύης, το προσφυγικό δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνή προστασία, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τoν πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων.

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων διοργανών δημόσια εκδήλωση-συζήτηση την Τετάρτη 16 Μαρτίου με ομιλητές τους:

Δημήτρη Βίτσα, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Συντονιστή του κυβερνητικού έργου για το Προσφυγικό

Καλλιόπη Στεφανάκη, Εκπρόσωπο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Γιώργο Κοσμόπουλο, Εκπρόσωπο ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Πάνο Λάμπρου, Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο για τα Δικαιώματα

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος, μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μήνυμα στην εκδήλωσή  θα στείλει από την Ειδομένη ο διεθνούς φήμης Κινέζος εικαστικός και ακτιβιστής

AI WEI WEI.

Η εκδήλωση-δημόσια συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 και ώρα 18.30 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)”.