Ανακάλυψαν τη μεσαία τάξη;

Ανακάλυψαν τη μεσαία τάξη;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου*

Πληθαίνουν τα ρεπορτάζ που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει τα περιθώρια που έχει για φοροελαφρύνσεις από το 2019 και αναφερόμαστε κυρίως στα ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Τύπου που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα, δίνοντας τον τόνο.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας αυτό συνιστά καθαρό θρίαμβο της στρατηγικής Μητσοτάκη γιατί, μετά τις αποτυχημένες απόπειρες διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνουν να έχουν απολέσει το πλεονέκτημα που έχει κάθε κυβέρνηση σ' ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα να ορίζει τη συζήτηση, αφού σύρονται πλέον στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας (παρατηρήστε και το μπαράζ ειδήσεων για τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων με καθημερινές συλλήψεις). Εχει όμως ενδιαφέρον να δούμε αν η κυβέρνηση ανακαλύπτει όντως τη μεσαία τάξη, όπως επισημαίνει στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Καθημερινή». Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει φοροελαφρύνσεις από το 2019, ενώ νοικοκυριά και επιχειρήσεις το επόμενο οκτάμηνο θα κληθούν να πληρώσουν φόρους άνω των 10 δισ. ευρώ.

Στεκόμαστε όμως στο ύφος των διαρροών προς τον οικονομικό Τύπο για τη φορολόγηση των εσόδων από το Airbnb. Μας εντυπωσίασε το μένος των διατυπώσεων «των κύκλων του ΥΠΟΙΚ» που δεν έκαναν καμία προσπάθεια να κρύψουν την εχθρότητά τους προς το κέρδος από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, κάτι που αφορά κατ'' εξοχήν τη μεσαία τάξη. Για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φορολογία δεν είναι μηχανισμός λειτουργίας μιας υγιούς κοινωνίας που έχει στόχο την κοινωνική συνοχή, αλλά πράξη αντεκδίκησης από ένα καθεστώς που χτίζει μεγάλο κράτος με μόνο του στόχο να αναπαράγει την εξουσία του, τα οφέλη της οποίας νέμεται αποκλειστικά η κομματική νομενκλατούρα.

Η μεσαία τάξη είναι που φορολογήθηκε αγρίως για να μείνουν στο απυρόβλητο τα προνόμια των πελατών, η μεσαία τάξη είναι που κατέληξε να μεταναστεύσει μαζικά για να της αρνείται σήμερα η κυβέρνηση την ψήφο, η μεσαία τάξη καλείται να καταβάλει στα δημόσια ταμεία 10 δισ. μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Είναι να απορεί κάποιος λοιπόν που οι τελευταίοι θιασώτες του λενινισμού στην Ευρώπη, αυτοί δηλαδή που θα περίμενες να ξέρουν όλους «τους κανόνες πολέμου» και τις θεωρίες περί ισχύος, τολμούν να δοκιμαστούν στην άγρια αρένα της πραγματικότητας. Οι βλαβερές συνέπειες της μέθης που προκαλεί η έπαρση... Τώρα που η Νέα Δημοκρατία τούς έφερε στο πεδίο της πρέπει να τους συντρίψει ιδεολογικά και πολιτικά. Οι ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης που τα τελευταία χρόνια φορούν τον μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά είναι το αναπόδραστο ραντεβού με την καταστροφή, ενώ στο επίπεδο πολιτικής είναι αστείο και να φαντασιώνεις ακόμη ότι μπορείς να απευθυνθείς σε αυτούς που απεχθάνεσαι, πόσο μάλλον να τους εκφράσεις στην κάλπη. Ομως στο τέλος της ημέρας, όλα αυτά είναι πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αρκεί να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να ψηφιστεί θετικά η Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι κάτι που δεν θα σταματήσουμε να το θυμίζουμε.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Πέμπτης 19/7