Συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ: Αναγκαία η κατάπαυση πυρός - Άκυρο το μνημόνιο με Ερντογάν
Συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Χαφτάρ: Αναγκαία η κατάπαυση πυρός - Άκυρο το μνημόνιο με Ερντογάν

Τη σημασία της κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, με τον λίβυο ηγέτη να τοποθετείται ξεκάθαρα για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ- Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση, ο κ. Χάφταρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Παράλληλα, ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Σημειώνεται τέλος ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον πρωθυπουργό να συγκρατεί την ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ- Τουρκίας και τη δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.