Αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Αναγκαία είναι πλέον η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας για τους πρόσφυγες, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Ρώμη, για το προσφυγικό.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το 70% από αυτούς, όπως είπε, είναι πρόσφυγες, σε ποσοστό 62% από τη Συρία, ενώ το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

«Προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα "υγειονομικής βόμβας" και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων με παθήσεις του γενικού πληθυσμού, έγκαιρης καταγραφής και διαχωρισμού όσων χρειάζονται ειδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γρήγορης παραπομπής τους μέσω του ΕΚΑΒ στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ της χώρας», τόνισε ο Α. Ξανθός, ενώ εξήγησε ότι σήμερα, παρά τη μη διαχειρίσιμη αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, χάρη στην ευαισθησία και τη συγκινητική συνδρομή των κατοίκων, των επαγγελματιών υγείας των περιοχών πρώτης υποδοχής, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια για τις δημόσιες δομές, έχουμε μια αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών, που όμως έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να εξαντλεί τις αντοχές και τις δυνατότητες των εξαιρετικών πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν άμεσα για την ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα, εμβόλια, υλικό πρώτης ανάγκης όλων των δημόσιων δομών στα νησιά του Αιγίου που αποτελούν πύλες εισόδου, αλλά και την κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων. Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν με πόρους οι διαδικασίες άμεσης φροντίδας, η εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, η πιστοποίηση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλλει αιτήματα χρηματοδότησης σε ειδικά ευρωπαϊκά Ταμεία (ISF, AMIF) και το υπουργείο Υγείας συμμετέχει μέσω εποπτευόμενων φορέων του (ΕΣΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ) στην πρόσκληση ενδιαφέροντος της DG SANTE σχετικά με τη "στήριξη κρατών-μελών που υφίστανται μεγάλη προσφυγική και μεταναστευτική πίεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας".

«Η χώρα μας, σε συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης και πολιτικών λιτότητας, πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί, με ευαισθησία, με ουμανιστική διάθεση, με ευλαβική τήρηση των ευρωπαϊκών αρχών του δικαίου και των κανόνων ταυτοποίησης , ασφάλειας και αξιοπρεπούς φροντίδας αυτών των ανθρώπων. Το αληθινό και ελπιδοφόρο πρόσωπο της Ελλάδας είναι οι συγκινητικές εικόνες αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα, στην Ειδομένη. Αυτό, όμως, δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα, αν δεν υπάρξει συνεργασία και κοινή στρατηγική με τις γειτονικές χώρες, αν δεν υπάρξουν έκτακτα μέτρα, κίνητρα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών στο έδαφος της Τουρκίας, επιμερισμός της ευθύνης και των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αν δεν διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση σε μια Ευρώπη ανοιχτή στη φιλοξενία και δεν προωθηθεί μια πολιτική αποτροπής των πολέμων, της εξαθλίωσης και της αποσταθεροποίησης στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής», τόνισε στην ομιλία του ο Α. Ξανθός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ